Zwolle heeft wereldprimeur met fietspad van gerecycled plastic (video)

Gerecycled fietspad KWS Wavin PieterBas Automatisering
Een fietspad gemaakt van gerecycled plastic. Dat is de PlasticRoad. Zwolle heeft daarmee later dit jaar de primeur. Volgens de gemeente is dit het eerste fietspad ter wereld dat op deze manier wordt gemaakt. Het pad is ontwikkeld door wegenbouwer KWS in samenwerking met buizenmaker Wavin. Het eerste plastic fietspad wordt 30  meter lang. In Zwolle wordt op basis van een pilot eerst getest of de techniek haalbaar is.

>> Foto: een impressie van de PlasticRoad (foto: KWS).

Duurzaam alternatief

De PlasticRoad wordt gemaakt van plastic wegelementen die in de fabriek worden geproduceerd. Holle ruimtes in het wegdek bieden plaats aan kabels en leidingen en worden gebruikt voor de afvoer van water. Door de lichte constructie is de weg volgens KWS een duurzaam alternatief voor de traditionele weg. De levensduur zou drie keer langer zijn dan traditioneel aangelegde fietspaden, bericht RTV Oost. Bovendien is het fietspad daarna 100 procent te recyclen. Het idee van de PlasticRoad komt van Anne Koudstaal en Simon Jorritsma van KWS, meldt het AD. ‘Na lang ontwerpen, testen en doorontwikkelen zijn we ontzettend trots dat onze PlasticRoad er nu écht gaat komen’, zeiden ze tegen de krant. Samen met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zetten we een stap naar een duurzamere wereld met dit eerste PlasticRoad-fietspad.’

air-cleaning bikes Daan Roosegaarde China PieterBas Automatisering

>> Nederland staat wereldwijd bekend om fiets-innovaties. Zo werkt Daan Roosegaarde aan een fiets om in China smog ‘af te vangen’.

Fietspad wekt energie op

Nederland staat wereldwijd bekend om ‘fiets-innovaties’. Een ander voorbeeld van een duurzaam fietspad is de SolaRoad in Krommenie dat elektriciteit opwekt. Inmiddels zijn er ook zulke paden in Haaksbergen en in het Groningse Blauwestad. De Universiteit Eindhoven ontwikkelde een 3D-geprint fietspad gemaakt van 800 lagen beton en staal (zie de video hieronder, red.). Innovator Daan Roosengaarde zoekt het over de grens en werkt aan de air-cleaning bike, een fiets om in China smog ‘af te vangen’. De fiets zuigt vieze lucht op, reinigt het en blaast dan weer schone lucht uit, bericht Dutch Review. Hierdoor rijdt de fietser in schone lucht. Dit zou mensen moeten aanmoedigen minder auto te rijden en vaker de fiets te pakken.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *