World Clean Up Day op 21 september: grootste burgerinitiatief ter wereld (video)

World Cleanup Day Plastic Soup Foundation zwerfafval PieterBas Automatisering

Zo veel mogelijk afval op één dag opruimen. Dat is het doel van World Clean Up Day die op zaterdag 21 september a.s. plaatsvindt. Tijdens deze wereldwijde opruimactie steken miljoenen vrijwilligers de handen uit de mouwen om 160 landen een grote schoonmaakbeurt te geven. In Nederland doen meer dan 1.000 mensen aan de actie mee. Dit jaar staat in het teken van water. Om te voorkomen dat plastic afval in zee en uiteindelijk de oceaan terechtkomt, maken de vrijwilligers daarom rivieren, plassen, sloten en oevers schoon.

Grootste burgerinitiatief ter wereld

World Cleanup Day is het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. Vorig jaar hebben 18 miljoen vrijwilligers in 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo. Alleen al in Indonesië deden zo’n zeven miljoen mensen mee. In Nederland coördineert Plastic Soup Foundation alle schoonmaakacties. Vorig jaar werden 35.000 stuks zwerfafval geraapt. Behalve opruimen, dient de World Clean Up Day nog een ander doel: het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu belandt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen, aldus de website van de Plastic Soup Foundation. ‘Hoe meer er bekend is over het afval, hoe gerichter we kunnen werken aan oplossingen’, aldus de organisatie. De Plastic Soup Foundation adviseert dan ook om alle informatie over het geraapte zwerfafval te registreren met de Litterati-app. De app legt de precieze locatie van het zwerfafval vast, het materiaal waar het van is gemaakt en het merk. In de app staan de meer dan 3,5 miljoen stuks afval die tot nu toe wereldwijd al zijn geraapt. Met die informatie kan het zwerfvuilprobleem bij de bron worden aangepakt. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van betere verpakkingen of het invoeren van statiegeld op veel voorkomende zwerfafval, zoals blikjes en flesjes.

Zwerfafval vissen met SUP

Aan World Clean Up Day doen individuele personen mee, maar ook bedrijven, organisaties en gemeenten, waaronder Beemster en Amersfoort. Beemster maakt bijvoorbeeld samen met de inwoners de watergangen, zoals sloten en vaarten schoon. Inwoners gaan met kano’s of SUP’s op pad om met met schepnetten zoveel mogelijk zwerfafval uit het water te vissen. De gemeente werkt die dag nauw samen met Schoner Noord-Holland dat zich inzet voor een (zwerf)afvalloze provincie. Op 21 september gaan ook de inwoners van Amersfoort aan de slag. Tal van winkelcentra, buurthuizen en verenigingen zijn bezig met de organisatie van schoonmaakactiviteiten bij hen in de buurt. Alle aangemelde acties staan op de website World Clean Up Day 033. Daar zijn ook handige tips te vinden om zwerfafval te voorkomen. Andere gemeenten, zoals Druten en Weert, lenen grijpers, handschoenen, afvalzakken, emmers en veiligheidshesjes uit. Ook zorgen ze voor de afvoer van het ingezamelde afval. Het hele weekeind van 20 en 21 staat in het teken van het ruimen van zwerfafval. Traditiegetrouw vindt elk jaar op de derde vrijdag van september Keep it Clean Day plaats, een initiatief van Nederland Schoon. Behalve dat individuele deelnemers, bedrijven en organisaties schoonmaakacties opzetten, biedt Nederland Schoon ook een gemeenteprogramma. Onderdelen daarvan zijn onder meer slimmer schoonhouden, schoon belonen en het effectief inzetten van afvalbakken. Keep it Clean Day is dit jaar op vrijdag 20 september a.s.

Meer weten?

World Cleanup Day 2019 wordt afgetrapt met een landelijk evenement aan de Waal in de gemeente Zaltbommel. Om 10.00 uur is het symbolische startschot van alle landelijke opruimacties. Meer weten? Kijk dan op de website van de Plastic Soup Foundation, bekijk hier checklist of download de pdf. Meedoen aan World Clean Up Day kan op twee manieren: pin op de kaart van Nederland de locatie voor de schoonmaakactie. Tot nu toe zijn er 1136 aangemelde acties. Een andere mogelijkheid is om op de kaart aan te haken bij een al aangemelde opruimactie. Tot nu toe zijn er 11459 deelnemers. Meer informatie over Keep it Clean Day is te vinden op de website.

Het Pieterbas-blog besteedt regelmatig aandacht aan onderwerpen, zoals World Cleanup Day of Keep it Clean Day. Volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook  en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *