Wonen in een huis van afval (video)

Michael Reynolds earthship aardehuizen recyclen video PieterBas Automatisering

Wonen in een huis gemaakt van afval, zoals lege flessen, blikjes of gebruikte autobanden. Dat het kan bewijst architect Michael Reynolds die al sinds 1972 woningen bouwt die duurzaam en ecologisch verantwoord zijn. Voor zijn eerste zogeheten Earthship gebruikte hij samengebonden lege bierblikjes met leem. Een voordeel is dat Eartships snel gebouwd kunnen worden waardoor de woningen na natuurgeweld of andere rampen op korte termijn onderdak bieden. Zo bouwde Reynolds na deTsunami op Adaman Island samen met de lokale bevolking en plastic flessen nieuwe zelfvoorzienende woningen.

Earthships

De meeste Earthships, in goed Nederlands aardehuizen, worden gebouwd van autobanden, lege flessen en blikjes of andere niet-afbreekbaar afvalmateriaal. Isolatielagen kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van recyclematerialen, zoals plastic bekertjes die vaak gratis zijn of van bouwmaterialen van een lokaal sloopbedrijf. Een aardehuis is een schoolvoorbeeld van milieubewust en duurzaam bouwen en wonen. Het is een simpele (low-tech) bouwmethode. Door het hergebruik van materialen is de CO2-uitstoot en daarmee het schadelijk effect op het milieu minimaal.

Lage energierekening

Een aardehuis voorziet de bewoners niet alleen van onderdak, maar door slimme en eenvoudige technieken ook van schoon water, elektriciteit, en een stabiel binnenklimaat. Door de goede isolatie en warmtebenutting is de energierekening erg laag. Het eerste aardehuis werd in Nederland al in 2008 in Zwolle gebouwd (zie video, red.). Daarvoor werden 1000 autobanden, 7000 flessen en 6000 afgekeurde blikjes gebruikt. In Oost-Nederland wordt momenteel gewerkt aan een wijk met 23 aardehuizen. Ook zijn er plannen voor een nieuw ecodorp in de Hunzevallei dat zou moeten komen tussen Valthermond en Drouwenerveen, in de gemeente Borger-Odoorn (Drenthe).

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over duurzame ontwikkelingen. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *