Weegbruggen (1): soorten, maten en werking

Weegbrug ARN weegsoftware 30 jaar PieterBas Automatisering onbemand wegen standaard afvalsoftware afvalindustrie

Een cruciale schakel in de afvalketen. Zo typeerde een afvalverwerker de rol van de weegbrug en de weegbrugsoftware. Een ander noemde z’n weegsysteem de winkeldeur van zijn bedrijf: ‘zonder weegbrug geen handel’, zo stelde hij. Weegbruggen zijn er in vele soorten en maten, voor verschillende toepassingen en van verschillende leveranciers. Deel 1 in een drieluik over weegbruggen en hun leveranciers. Lees ook deel 2: afwegingen bij de keuze van een weegbrug.

Foto: op de weegbruggen van Afvalenergiecentrale Regio Nijmegen wordt gebruik gemaakt van de standaard afvalsoftware van PieterBas Automatisering.

Soorten weegbruggen

Grofweg wordt er in de typen weegbruggen een tweedeling gemaakt: van beton en van staal. Betonnen weegbruggen  worden doorgaans gebruikt in een permanente opstelling waar een langere periode niets verandert, bijvoorbeeld op de vaste eigen locatie van een afvalverwerker. De meest gebruikte betonnen weegbrug ligt gelijkvloers; de verdiepte of verzonken weegbrug. Er bestaan echter ook bovengrondse weegbruggen van beton. In een werkomgeving waar naar verwachting op korte of middellange termijn de situatie verandert, bijvoorbeeld omdat een contract van een afvalverwerking na vijf of 10 jaar afloopt, wordt meestal gekozen voor een bovengrondse stalen weegbrug. Deze mobiele weegbruggen kunnen geheel of gedeeltelijk worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt. Er zijn ook weegbruggen geschikt voor treinwagons en vrachtwagens met geïntegreerd spoor.

Weegcapaciteit en afmetingen

De gemiddeld weegcapaciteit van een weegbrug is 60 tot 70 ton. Dit is afhankelijk van de weegbrug zelf (de maximale mechanische belasting) en de instelling van de weegindicator (de ‘uitlezing’). `Voor de reguliere voertuig-weegbruggen van 60 of 70 ton worden doorgaans stappen van 20 kilo aangehouden. De meest gangbare maten van een weegbrug voor personenwagens en kleine vrachtwagens zijn 9, 10 of 12 meter. Deze weegbruggen worden veel op milieustraten gebruikt. Voor reguliere vrachtwagens wordt meestal de standaard 18 meter weegbrug ingezet. Lange Zware Voertuigen (LZV’s) worden op weegbruggen van 25,25 meter gewogen. Standaard is de breedte van een voertuig-weegbrug drie meter en voor een spoorweegbrug 2,2 meter.

Technische werking

De technische werking van elke weegbrug berust op de meting van het gewicht met krachtopnemers (of loadcells) met rekstrookjes. Het rekstrookje bestaat uit ragfijne koperdraadjes die vervormen bij belasting waardoor de elektrische weerstand veranderd. Met het principe van de ‘Bridge van Wheatstone’ wordt door de indicator het gewicht berekend.

Wegen en registreren

Weegbruggen worden gebruikt om bulkgoederen te wegen en te registreren, onder meer in de beton- en kunstmestindustrie, petrochemie, zand- en grindhandel en natuurlijk in de afvalverwerking en recycling. Het gewicht op de weegbrug wordt doorgaans bepaald na twee wegingen. Het volle gewicht (bruto) versus het lege gewicht (tarra). Op basis van deze gegevens rekent het weegsyteem het nettogewicht uit. Soms wordt nog gewerkt met de geregistreerde tarra van een voertuig; in dat geval is maar één weging (bruto) nodig om het vrachtgewicht te bepalen. Een weegbrug valt in de Metrologiewet onder de NAWI (Niet Automatisch Weeg Instrument). Dit betekent dat de weging altijd uitgevoerd wordt door een ‘weger’. In veel gevallen is dat een weegoperator, maar het kan ook de chauffeur zelf zijn.

Er kan op drie manieren worden gewogen en geregistreerd:

  1. Met alleen de weeg-indicator (met dedicated software) en een weegbonnprinter
  2. Met gespecialiseerde weeg- en registratiesoftware op een PC met weegbonprinter
  3. Met een zelfbediening systeem, een weegautomaat, die door de chauffeur met een pas of id-tag wordt bediend

Dit artikel kwam tot stand door medewerking van: Mettler ToledoPfister Weegtechniek en Precia Molen

Wilt u meer weten over de (weeg)mogelijkheden die de standaard afvalsoftware van PieterBas u biedt? Neem dan contact op met Bart Punselie. Hij kan u er alles over vertellen. Bart is bereikbaar via telefoon: (024)3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

2 comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *