WeegApp, EBA, afvalboordcomputer: 2013 innovatief jaar voor PieterBas

innovaties PIeterBas Automatisering Waste InsightEen jaar dat overliep van innovaties. Voor een terugblik op 2013 is er voor PieterBas Automatisering maar één zin nodig. Nooit eerder in het 25-jarig bestaan van het in standaard afvalsoftware gespecialiseerd PieterBas werden er in een jaar tijd zo veel nieuwe innovaties ontwikkeld.

Het PieterBas-blog zet ze allemaal op een rijtje: van de standaard afvalboordcomputer, de WeegApp, de Businessconnector tot de EBA. Maar ook Waste Insight, een initiatief van AFAS software en PieterBas. Waste Insight werkt als een bedrijfsbrede ICT-oplossing en automatiseert daardoor zowel alle administratieve als operationele processen in de afvalindustrie.

Standaard afvalboordcomputers
PieterBas ontwikkelde een standaard afvalboordcomputer die worden geleverd met alle mogelijke functies voor inzameling en transport van afvalstoffen. Ook heeft de afvalboordcomputer standaard een groot aantal functionaliteiten voor een optimale communicatie tussen chauffeur en planning.

De chauffeur krijgt alle orders volautomatisch van de planning door, de planner wordt op zijn beurt continue op de hoogte gehouden middels status-updates. Hierdoor ontstaat een optimale samenwerking die grote efficiëntievoordelen oplevert.

Zo kunnen bedrijven met de standaard afvalboordcomputer helemaal digitaal rijden waardoor de administratieve rompslomp aanzienlijk afneemt. Plug en play. Simpeler kan het niet. ‘Je hoeft ‘m in de cabine alleen nog maar aan te sluiten, daarna kan er direct mee worden gewerkt. Zo makkelijk is het’, zegt commercieel directeur Hans Buskens van PieterBas.

De standaard afvalboordcomputer van PieterBas is volledig met de PieterBas-software geïntegreerd en daarmee ook met de spiksplinternieuwe open standaard EBA (elektronische begeleidebiljet afvalstoffen). ‘Wanneer een chauffeur een opdracht activeert op de boordcomputer krijgt niet alleen de planner een status-update, maar wordt er ook volautomatisch een digitale  begeleidingsbrief naar de auto gestuurd. Met die combinatie zijn we ook nu weer trendsettend in de markt.’

WeegApp
Met de WeegApp kan elk bedrijf met een weegbrug met een smartphone of tablet via 3G of WiFi onbemand wegen. En dat zonder weegoperator! De WeegApp van PieterBas biedt vrijwel alle mogelijkheden van onbemand wegen zonder de beperkingen die het wegen met onbemande weegzuilen heeft. PieterBas speelt hiermee in op de toenemende vraag naar mogelijkheden om onbemand te kunnen wegen tegen lage kosten.

Bovendien biedt de WeegApp op een ander punt ook nog extra’s. Behalve de volledige integratie met het elektronische begeleidebiljet afvalstoffen, de EBA, kunnen bijvoorbeeld ook contractnummers, locatie van herkomst en projectnummer aan een order worden meegegeven.

En dat is niet het enige voordeel ten opzichte van een onbemande weegzuil, benadrukte algemeen directeur Pieter Bas Buskens in een eerder interview op het PieterBas-blog. ‘De WeegApp kan ook nog ‘s worden gebruikt in een combinatie met SMS Wegen en onbemand wegen met een zuil. Daardoor kunnen bedrijven de service aan hun klanten verhogen door bijvoorbeeld de openingstijden te verlengen.’

Bedrijven die onbemand wegen met de WeegApp kunnen toe met minder personeel, noemt Buskens als een ander niet onbelangrijk voordeel. ‘Daardoor kan een operator op meerdere weegbruggen worden ingezet waardoor er onbemand kan worden ingewogen en bemand worden uitgewogen of andersom. Bedrijven kunnen daardoor op jaarbasis aanzienlijke bedragen besparen.’

Lees ook:
WeegApp PieterBas: flexibel én goedkoop onbemand wegen

Dataconnector en Businessconnector
Applicaties koppelen, maar ook data snel en makkelijk uitwisselen of inlezen. Dat kan met twee nieuwe modules van PieterBas. Met de Dataconnector kunnen grote hoeveelheden data batchgewijs worden geïmporteerd in de standaard afvalsoftware van PieterBas.

De uitgebreidere Businessconnector bevat ook een zogeheten API-laag waarmee gegevens van een externe applicatie in de PB-Software kunnen worden gebruikt of worden ingelezen in de PB-software. ‘Dat is met name een uitkomst voor bedrijven en organisaties die met meerdere applicaties naast elkaar werken’, zegt Buskens.

‘Met de Businessconnector kunnen bedrijven gegevens, zoals stamdata, van een externe applicatie rechtstreeks in de PB-Software importeren. Daarvoor hoeft een bestand alleen te worden klaar gezet waarna het met behulp van de dataconnector wordt ingelezen.

Bedrijven die met de Businessconnector gaan werken, krijgen daar ook de Dataconnector bij, zegt Buskens. ‘Twee modules voor de prijs van één waardoor ze in één keer de beschikking krijgen over handige koppelings- en integratie-tools.’

Lees ook:
Businessconnector: zelf data uitwisselen én applicaties integreren

EBA
Op de valreep van 2013 werd een belangrijke stap gezet in de marktintroductie van de EBA, elektronische begeleidingsbrief afvalstoffen: de website kwam online. PieterBas is steeds nauw bij de EBA betrokken geweest en inmiddels rijden al meerdere PieterBas-klanten met de EBA, waaronder Van Dijk Containers, HVC, de Baetsengroep en Plas van Heenvliet.

Weegmeester Wil Koenraat van de  Baetsen Groep ziet alleen maar voordelen in de EBA. ‘We hoeven op de weegbrug alleen nog maar een order te kiezen uit de digitale orderlijst. Alle andere gegevens, zoals afvalstroomnummer zitten al in het systeem. Na het wegen beschikken alle betrokkenen direct over de weeggegevens’, zegt hij.

‘Data op meerdere punten beschikbaar is een voordeel van de EBA’, vindt Koenraat. Dat geldt ook voor de klanten. Hun chauffeurs hebben dankzij de open standaard altijd alle documenten bij zich. En omdat voor de Baetsen Groep alle documenten beschikbaar zijn, hebben we onze administratie ook altijd op orde en kunnen we makkelijker administreren.’

Van Happen is een van de bedrijven die sinds kort bij Baetsen in Son met de EBA komt aanrijden. Wij zijn een PieterBas-klant en Van Happen werkt met LZP, legt Koenraat uit. ‘Van Happen schiet vanuit hun systeem de order door naar LZP die ons dagelijks een lijst met orders aanlevert waar Van Happen die dag mee komt aanrijden.’

Op de weegbrug kiezen we zelf de betreffende order uit die lijst, legt hij uit. ‘Na het wegen schieten wij het gewicht via de EBA door naar Van Happen. In de weegclient van PieterBas beschikken wij over uiteenlopende informatie, waaronder welke auto’s we hebben ontvangen, hoe vaak, welke afvalstromen ze kwamen brengen en de gewogen gewichten.’

Lees ook:
EBA open standaard bijna klaar! Belangrijke voordelen in de praktijk
EBA voor afvalindustrie goede basis voor digitaal rijden

Waste Insight
2013 was ook het jaar van Waste Insight waarvoor AFAS software en PieterBas het initiatief namen. Waste Insight is een hybride ERP-systeem, speciaal voor de afval en recycling dat de horizontale automatisering van de administratieve processen combineert met de verticale automatisering van de operationele processen, zoals inzameling en verwerking.

Waste Insight heeft zich in de praktijk al heeft bewezen onder meer bij de  Baetsen Groep en Zandreycling Nederland. ‘Met Waste Insight hebben bedrijven een bewezen praktische oplossing die alle processen tot diep in de organisatie aan elkaar smeedt en die functioneert als één samenhangend informatiesysteem’, zei salesmanager Arjen Cornelisse eerder tegen het Waste Insight-blog.

Lees ook:
Waste Insight werkt als één ICT-systeem
Hybride ERP-systeem biedt het beste van twee werelden.

Meer weten?
Kijk op www.pieterbas.nl of neem dan contact op Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bartpunselie@pieterbas

Voor Waste Insight vindt u meer informatie op de website: www.wasteinsight.nl of neem contact op met Arjen Cornelisse: telefoon (024) 3585820 of e-mail: acornelisse@waste-insight.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *