Inleiding digitalisering in de afvalindustrie

Digitalisering in de afvalindustrie digitaal wegen onbemand wegen digitale weegmeester PieterBas Automatisering standaard afvalsoftware

Efficiënter werken, kosten besparen, het mes in de papierberg en klanten een betere service bieden. Het zijn redenen waarom afvalinzamelaars en –verwerkers steeds vaker kiezen om hun documenten en processen te digitaliseren. Maar wat is digitalisering nu precies, wat kunnen bedrijven digitaliseren en wat zijn de voordelen? Het boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

>> Foto digitaal wegen uit ‘Digitalisering in de afvalindustrie’ bij Venus Containers. Het boek is te koop is bij Bol.com en beschrijft wat afvalbedrijven kunnen digitaliseren, hoe dat werkt en wat de voordelen zijn.

Wat is digitalisering?

In het werkproces van afvalinzameling en –verwerking worden alle stappen gedigitaliseerd: van het aannemen en inplannen van orders tot en met facturatie. In de afvalindustrie is digitalisering van papier het meest bekend, zoals de opdrachtbon, rittenstaat, geleidebiljet, weegbon en factuur. Papieren documenten worden omgezet in een pdf, opgeslagen en per mail verstuurd. Na het versturen van de pdf moet de ontvanger de gegevens nog steeds met de hand in z’n eigen systeem invoeren.

Biedt digitalisering nog meer mogelijkheden?

Ja, het digitaliseren van gegevens. Data wordt automatisch door het systeem verstuurd en automatisch ingelezen door het systeem van de ontvanger. Dit is de zogeheten ketenintegratie. Hier komt geen handwerk meer aan te pas. Gegevens worden automatisch uitgewisseld tussen de verschillende partijen in de afvalketen. Voorbeelden zijn de EBA (elektronische begeleidingsbrief afval), STOSAG, AMICE en UBL. Verdere kunnen ook workflows worden gedigitaliseerd. Repeterende werk verloopt geautomatiseerd, volgens een vaste structuur en stappen. Hierdoor is een betere bewaking van de doorlooptijd mogelijk en neemt de betrouwbaarheid van de administratie toe. Verlof aanvragen, verzuim melden en inkoopfacturen zijn in de afvalindustrie bekende voorbeelden van workflows.

Wat kunnen bedrijven digitaliseren?

Bedrijven kunnen al hun werkzaamheden digitaliseren: van het aannemen van orders, plannen, opdrachten onderweg mobiel uitvoeren, onbemand wegen, het accepteren van vrachten aan het stortfront, facturatie tot en met betaling van de facturen. Voorbeelden van digitalisering zijn:

 • Orders plaatsen via een webportal
 • Orders plannen met een planningssysteem
 • Documenten, waaronder de opdrachtbonnen, rittenstaten, geleidebiljetten, weegbonnen en facturen
 • Onderweg orders mobiel uitvoeren met een tablet of boordcomputer
 • De communicatie tussen de planner en de chauffeur
 • Elektronische begeleidingsbrief afval (EBA) gebruiken
 • Het registreren van ordergegevens, inclusief opmerkingen, foto’s en handtekening

Waarom is digitalisering belangrijk?

Bij digitalisering worden werkzaamheden door het systeem volgens een vaste routine automatisch uitgevoerd. Digitalisering stroomlijnt daardoor werkprocessen. Dat maakt het er voor medewerkers makkelijker op. Klanten melden bijvoorbeeld zelf een opdracht aan op een online platform. De order komt automatisch in het planningssysteem. De planner hoeft daarna alleen nog maar de orders in te plannen en aan de wagens toe te wijzen. De chauffeur krijgt alle orders op zijn tablet of boordcomputer, inclusief rittenstaat en EBA. Hij kan daardoor eenvoudig onderweg orders mobiel uitvoeren. Door de digitale vooraanmelding met de EBA op de weegbrug kan de weegmeester sneller wegen. De doorstroming is daardoor hoger en er zijn geen wachtrijen meer. Het gewicht wordt na het wegen automatisch verstuurd en staat direct klaar voor de facturatie. Het systeem controleert automatisch alle orderregels waarna er met één druk op de knop kan worden gefactureerd.

Wat zijn voordelen van digitalisering?

Sneller en makkelijker werken is een belangrijk voordeel van digitalisering. Door die efficiëntieslag kunnen bedrijven meer doen met dezelfde mensen. Dat levert ze tegelijkertijd een kostenbesparing en een hogere omzet op. Bedrijven in de afvalindustrie kunnen daardoor groeien zonder dat er extra investeringen nodig zijn. Andere voordelen van digitalisering zijn:

 • Verbeteren van de operational excellence: operationele bedrijfsprocessen optimaliseren
 • Kwaliteit verbeteren: minder kans op fouten en geen extra werk om die te herstellen
 • Milieu sparen: het mes in de papierberg, minder transportkilometers en de CO2-uitstoot daalt
 • Flexibel plannen: spoedklussen snel uitvoeren
 • Service verbeteren: informatie direct beschikbaar, daardoor direct antwoord gegeven op een klantvraag

Meer weten?

‘Digitalisering in de afvalindustrie’ beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren en hoe dat in de praktijk werkt. Ook belicht het boek wat de voordelen zijn voor de mensen die er dagelijks mee werken, waaronder de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u met de standaard afvalsoftware van PieterBas ook uw operationele afvalprocessen kunt digitaliseren? Neem dan contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *