Wat heeft de weegmeester nodig om digitaal te wegen? Alle antwoorden

Weegmeester Sander van der Lelij, VLK, digitaal wegen, onbemand wegen, 'Digitalisering in de afvalindustrie' standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering

Sneller wegen waardoor er minder wachtrijen zijn voor de weegbrug. Het is een van de voordelen voor bedrijven in de afvalindustrie die digitaal wegen. Wegen gaat nog sneller wanneer chauffeurs zelf onbemand wegen. Eigen chauffeurs doen dat met een app op hun tablet. Chauffeurs van derden gebruiken daarvoor een interactief scherm op een zuil. Alles is gedigitaliseerd; van het vooraanmelden van een vracht op basis van de EBA (elektronische begeleidingsbrief afval) tot en met het wegen en de weegbon. Na het wegen wordt het gewicht automatisch naar de betrokken partijen gemaild en tegelijkertijd in het systeem aan de juiste order gekoppeld. Maar wat hebben bedrijven nodig om digitaal te kunnen wegen? Het PieterBas-blog zet alle punten op een rij.

>> Foto boven: Weegmeester Sander van der Lelij van VLK weegt digitaal een van de eigen portaalwagens: ‘Dat scheelt mij een hoop handelingen. Ook gaat het veel sneller en zijn er geen bonnen meer.’

Hard- en software

Bedrijven die op de weegbrug digitaal willen wegen hebben daarvoor een PC nodig en de bijbehorende randapparatuur, zoals een scherm. Verder is er speciale weegsoftware nodig om vrachten mee in- en uit te wegen.

Weegbrug

Voorwaarde om digitaal te wegen is een elektronische weegbrug die is aangesloten op een zogeheten indicator die de wegingen registreert en vastlegt. Deze indicator moet kunnen communiceren met het ICT-systeem op kantoor zodat weeggegevens door de software kunnen worden uitgelezen. Om te voldoen aan de wet- en regelgeving moet zowel de weegbrug als de weegsoftware zijn gecertificeerd. Dat certificaat moet jaarlijks worden geactualiseerd.

Internetverbinding

Om meerdere redenen is een internetverbinding nodig om op de weegbug digitaal te wegen. 1) om de vooraanmeldingen met de EBA te ontvangen, 2) om na de weging het gewicht terug te melden en 3) om aan het LMA te melden. Als de weegmeester  aan het LMA meldt is daar ook een certificaat van het LMA voor nodig.

Tablet

Behalve met een PC op de weegbrug kunnen bedrijven in de afvalindustrie ook op het terrein digitaal wegen met een tablet. Een voorbeeld hiervan is het wegen van deelladingen op een plateauweger. Ook kunnen bedrijven een tablet gebruiken op aan het stortfront vrachten te controleren en te accepteren, bijvoorbeeld met een Android- of IOS-tablet. Een 10 inch-tablet met dataverbinding, GPS en een camera is bijvoorbeeld al voldoende. Een robuuste hoes beschermt de tablet tegen vuil of vallen. Accessoires moeten meestal apart worden gekocht.

Onbemand wegen

Om chauffeurs van derden onbemand te laten wegen moet er verder bij de weegbrug een zuil staan met een interactief scherm en een PC die dat scherm aanstuurt. Die PC kan op kantoor staan of in de zuil zitten. Verder is een internetaansluiting nodig.

Meer weten?

Dit is de tweede post uit een serie. Eerder publiceerde het PieterBas-blog al: wat heeft de chauffeur nodig om digitaal te rijden? Die kunt u hier lezen.

Wilt u weten hoe u met de standaard afvalsoftware van PieterBas ook digitaal kunt wegen? Neem dan contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *