Volvo test zelfrijdend inzamelvoertuig

Zelfrijdend inzamelvoertuig afval PieterBas Automatisering video

Volvo test als een van de eerste truckfabrikanten een zelfrijdend inzamelvoertuig. De wagen is uitgerust met GPS en een systeem om de weg te scannen, de route vast te leggen en de positie van het voertuig te bepalen. Het verbeteren van de werkomstandigheden voor de chauffeurs is een van de redenen waarom Volvo de wagen ontwikkelde. ‘De chauffeurs hoeft niet steeds in en uit de cabine te klimmen’, aldus Hans Zachrisson van Renova dat samen met Volvo het zelfrijdende inzamelvoertuig bouwde. ‘Daardoor is er minder kans op werkgerelateerde klachten, zoals problemen met de knieën of andere gewrichten.’

Route eerste vastleggen

Voordat het voertuig zelfstandig kan rijden, moet de chauffeur de route eerst zelf rijden. Het systeem aan boord verzamelt zo via meerdere sensoren data die voor de afvalinzameling nodig zijn. De eerst volgende keer weet de wagen exact hoe te rijden, waar de containers staan en wanneer het voertuig moet stoppen om ze te legen. De chauffeur hoeft daarvoor niet in de cabine te zijn. Deze kan zich daardoor concentreren op het legen van de containers. Tijdens de inzameling wisselt de chauffeur data uit met het systeem om zo de route te verbeteren. Behalve dat chauffeur zo makkelijker kan werken, is het voordeel van de zelfrijdende wagen ook dat de CO2-uitstoot lager is.

Achteruit afval inzamelen

Tijdens de inzamelroute rijdt de wagen achteruit; de chauffeur stuurt zelf naar het startpunt van de route. Na een commando keert de wagen zich om en start de route vanuit die positie. ‘Zo is de chauffeur steeds dicht bij het voertuig. Hij hoeft dan niet steeds heen-en-weer naar de cabine te lopen’, licht Zachrisson toe. De wagen bedient volgens Volvo ‘zelf’ het stuur, de versnelling en snelheid. De truck stopt automatisch als het een obstakel tegenkomt. Het gaat om een pilot die nog tot eind dit jaar loopt. Volvo wil gedurende die periode het voertuig in de praktijk testen. Het Zweedse automotiveconcern wil daarna inventariseren wat chauffeurs, andere weggebruikers en bewoners er van vinden.

Lees ook:
Drone helpt robotwagen afvalcontainer te legen (video)

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *