Video: grond reinigen tot nieuwe grondstoffen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Bijna alle verontreinigde grond en baggerspecie recyclen. Dat kan door de inzet van grondreinigingsinstallaties. Het zand dat overblijf is zo schoon dat het gelijk kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in de grond- weg- en waterbouw. Na reiniging van de grond blijft er maar een kleine vervuilde fractie over die niet kan worden hergebruikt.

In (mobiele) grondreinigingsinstallaties worden minerale afvalstoffen gezeefd, gereinigd en gedroogd. Voorbeelden zijn verontreinigde grond en baggerspecie die vrijkomen bij grondsaneringen en baggerwerken. In de eerste twee fasen van het reinigingsproces wordt de puinfractie eerst gescheiden in deeltjes van 25 millimeter en groter, en daarna in de kleinere puindelen tot 3 millimeter. Uit deze residuen worden daarna de hout-, plastic- en metaalfracties verwijdert. Er blijft dan een schoon product over dat direct kan worden gebruikt. In cyclonen wordt uit de gezeefde, maar nog vervuilde grond, het zand, slib en de rest van de vervuiling gescheiden. De rest van de verontreinigde slibfractie wordt in de installatie ingedikt en nog eenmaal door een persinstallatie gehaald om het laatste water er uit te halen. Daarna blijft een droge slibkoek over die niet verder kan worden gereinigd. Dat wordt gestort of als dat nog mogelijk is verbrand.

Meer video’s bekijken?
U vindt ze per categorie in de afspeellijsten: Digitalisering & mobiel werkeninzameling & reiniginginzameling & verwerking bedrijfsafval en klanten & projecten.

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en video’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *