WeegApp biedt nog meer mogelijkheden om flexibel onbemand te wegen

Mobiele werkomgeving tablet-oplossing PieterBas Automatisering

Eenvoudig vrachten wegen, onafhankelijk van de werkplek. Dat kan met een serie aan uitbreidingen van de WeegApp van PieterBas Automatisering. Het in standaard afvalsoftware gespecialiseerde bedrijf speelt daarmee in op de toenemende vraag in de afvalindustrie om behalve efficiënt ook flexibel te kunnen werken.

Onbemand wegen met WeegApp

De WeegApp is onderdeel van de mobiele tablet-oplossing van PieterBas. De chauffeur kan onbemand wegen met een smartphone of tablet zonder tussenkomst van de weegmeester. Vrachten worden onbemand gewogen op basis van vooracceptatie of digitale vooraanmelding, zoals de EBA (elektronisch begeleidebrief afval). De vracht wordt geregistreerd in het weegsysteem waarna er automatisch een digitale weegbon gaat naar het mailadres van de klant.

Lees ook:
WeegApp in lijn met ontwikkeltrend om taakgericht te ontwerpen

Plateauweger

En innovatief als PieterBas is, is de WeegApp inmiddels uitgebreid met meerdere mogelijkheden om mobiel met een tablet te wegen. Een voorbeeld hiervan is het wegen van deelladingen op een plateauweger. Medewerkers kunnen de wegingen overal met een tablet uitvoeren; of het nu op de heftruck is of van achter een bureau. Een vast werkstation is daarvoor niet meer nodig. Met name op locaties waar veel deelstromen worden gewogen, zoals bijvoorbeeld op een KGA-depot, kan er daardoor makkelijker en sneller worden gewogen.

Lees ook:
Met een tablet makkelijk en snel deelstromen, zoals KGA, wegen

Overal vrachten wegen

Een ander voorbeeld van de uitbreiding van de WeegApp is het wegen en accepteren van vrachten zonder dat daarvoor een vaste werkplek met weegstation nodig is. De acceptant kan dat bijvoorbeeld vanaf z’n shovel doen of buiten, genietend in het zonnetje. PieterBas brengt het vaste weegstation naar de tablet. Daardoor kunnen medewerkers wegingen overal met een tablet uitvoeren; een vaste werkplek met weegstation en printer is niet meer nodig. Op basis van vooracceptatie kan supersnel worden gewogen. Als vrachten vooraf digitaal zijn aangemeld kan dat zelfs nog sneller.

Lees ook:
Mobiel de weegbrug bedienen vanaf shovel acceptant

Containers later op order wegen

De interne chauffeursmodus is een andere uitbreiding van de WeegApp. Met als voordeel dat er geen onnodige tijd wordt verspild. Meerdere afzetcontainers op één auto worden eerst op het terrein afgesteld en pas later gewogen. Na het afstellen van de bakken weegt een terreinmedewerker met bijvoorbeeld een heftruck, shovel of auto snel en makkelijk de bakken met een tablet. Een chauffeur die bij klanten vier volle bakken heeft opgehaald, zou die na terugkeer op de werf eerst één voor één moeten afstellen om ze om de beurt te wegen. Door de interne chauffeursmodus kan het inzamelvoertuig direct de weg weer op kan en iemand anders de afgestelde bakken wegen.

Lees ook:
Containers afstellen en pas later wegen met een tablet

Onbemand wegen op basis van vooraanmelding

De Weegkiosk is een andere uitbreiding van de WeegApp. Externe chauffeurs kunnen daarmee snel onbemand wegen zonder dure weegautomaat. De Weegkiosk heeft meerdere toepassingsmogelijkheden. Voorbeelden zijn een waterdichte tablet op een paal, zoals bij GP Groot, een PC met touchscreen aan de muur in de bedrijfshal of een interactief scherm aan de muur, zoals bij de Baetsen Groep. Met de Weegkiosk kunnen eigen en derden chauffeurs zelf onbemand vrachten wegen. Ook als de weegbrug is gesloten. Een dure weegautomaat is niet meer nodig. Wegen gaat makkelijk en snel. Vrachten worden vooraf digitaal aangemeld met de EBA, het elektronische geleidebiljet afval. Met een paar handelingen op de tablet is de vracht gewogen. Direct daarna stuurt de Weegkiosk de weegbon digitaal naar de aanbieder waarvoor de chauffeur rijdt. Ook staat de weging gelijk klaar voor facturering.

Lees ook:
Onbemand wegen met Weegkiosk: sneller wegen en kosten besparen
Weegkiosk bij Baetsen Groep operationeel

Taakgericht ontwerpen

De uitbreidingen van de WeegApp en daarmee van de mobiele werkomgeving is in lijn met de ontwikkeltrend binnen PieterBas om taakgericht te ontwerpen. Daarbij worden verschillende taken werkplekonafhankelijk geautomatiseerd met als voordeel dat werkzaamheden overal kunnen worden uitgevoerd. ‘We zijn daar al volop mee bezig’, zei directeur Buskens eerder in een interview met het PieterBas-blog. ‘Zo ontwikkelen we momenteel een platformonafhankelijke weegclient, noemt hij als voorbeeld. ‘Gezien de mogelijkheden die we nog zien, gaan we in de nabije toekomst ook een platformonafhankelijke planning ontwikkelen.’

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de PieterBas-software biedt of over onbemand wegen met de WeegApp en de uitbreidingen? Neem contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *