Succesvolle pilot open standaard digitale begeleidingsbrief bij HVC

De ontwikkeling voor de open standaard voor de digitale begeleidingsbrief ligt goed op koers. Een van de pilots waarin de EBA (elektronisch biljetafvalstoffen) wordt getest is inmiddels met succes afgerond.

Het in afvalsoftware gespecialiseerde Pieter Bas Automatisering, dat van het begin af aan bij de totstandkoming van de open standaard was betrokken, heeft bij afval- en energienutsbedrijf HVC getest hoe de open standaard in de praktijk werkt.

Doel pilot
Tijdens de pilot is de digitale vooraanmelding voor het wegen getest met een zogeheten Waybill, gebaseerd op de open standaard EBA die is opgesteld door TNO in opdracht van brancheorganisaties TLN, BRBS, NVRD en VA.

HVC Inzameling gebruikt de Waybill vanuit het door GMT geleverde softwarepakket Clear voor de vooraanmelding op de weegbruggen van de business unit, HVC Productie,’ vertelt algemeen directeur Pieter Bas Buskens. ‘Om de Waybill van HVC Inzameling te kunnen ontvangen op de weegbruggen van HVC Productie hebben we een webservice opgezet.’

Collegaleverancier GMT heeft hetzelfde gedaan, maar dan om de weegbevestigingen van HVC Productie te kunnen ontvangen, legt hij uit. ‘Ook weer gebaseerd op diezelfde open standaard’, benadrukt hij. ‘Het belangrijkste voordeel hiervan is dat HVC Inzameling voor de administratieve verwerking volautomatisch over de weeggegevens van HVC Productie kan beschikken.’

‘Vanaf 1 december gaat HVC live met de nieuwe uitwisseling van weeggegevens’, zegt Buskens. ‘Daarmee zijn ze het eerste bedrijf in Nederland dat gebruik maakt van de deze nieuwe open standaard.’

 

 

 

 

De pilot bij HVC voor de open standaard EBA wijst in de praktijk uit dat de vooraanmeldingen en de weegbevestiging van PieterBas en GMT in het digitale proces goed op elkaar zijn afgestemd.

 

Set van afspraken
De EBA is een set van afspraken waarmee binnen de afval en recycling digitaal wordt gecommuniceerd. ‘De open standaard is belangrijk’, stelde Matthijs Punter van TNO eerder in een interview met het Pieter Bas-blog.

‘Iedereen in de sector werkt daardoor op basis van dezelfde uitgangspunten; gegevens kunnen daardoor niet alleen sneller digitaal worden uitgewisseld, ze zijn ook direct voor iedereen beschikbaar. Omdat er bovendien efficiënter kan worden gewerkt, wordt er tijd bespaard en onnodig extra werk voorkomen.’

De branche kent al een andere open standaard, de STOSAG (Stuurgroep Open Standaarden Afval en Grondstoffen). Afvalinzamelaars en leveranciers gebruiken de STOSAG voor informatieuitwisseling tussen onder meer uitleesapparatuur, chips, kliko’s en (ondergrondse) containers van verschillende leveranciers.

Lees op het PieterBas-blog meer:
TNO: digitale begeleidingsbrief schoolvoorbeeld ontwikkeling open standaard

De STOSAG wordt al volop toegepast


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *