Speaker van gerecycled plastic kan opnieuw worden gebruikt (video)

Gomi draagbare Bluetooth speaker flexibel plastic recyclen upcyclen PieterBas Autromatisering

Afvalplastic dat niet kan worden gerecycled toch opnieuw als grondstof gebruiken. Daarmee kwam het Engelse Gomi dat een procedé ontwikkelde voor het recyclen van flexibel afvalplastic, zoals bubbelplastic, folies of plastic tasjes. De startup uit Brighton maakt er onder meer een draagbare bluetooth speaker van. Dat was een bewuste keuze, vertelt oprichter Tom Meades in een video. ‘Er zijn al veel bedrijven die andere producten maken, zoals meubels, van gerecycled plastic. Wij wilden zien dat dat ook lukt met een techproduct.’ Bovendien heeft het een symbolische waarde, wordt duidelijk. De voor de speaker gebruikte tasjes komen deels van het strand. ‘Hoe mooi is het als je dan met je bluetooth speaker daar ook weer naar muziek kan luisteren.’

Producten nooit weggooien 

Gomi wil voorkomen dat afvalplastic dat niet kan worden gerecycled op de afvalberg of in het milieu terecht komt. Behalve dat wil het bedrijf ook een product op de markt brengen met een mooi design dat het in elk interieur goed doet. Vandaar ook de naam. Gomi is Japans voor afval. Tegelijkertijd staan Japanse ontwerpen ook voor eenvoud, zegt Tom Meades. ‘Net zoals die van Gomi.’ De afgelopen 12 maanden is er met experts samengewerkt om een design speaker te ontwikkelen die ook nog eens goed klinkt, aldus Meades tegen Designboom. Elke speaker is gemaakt van zo’n 100 plastic tasjes die in een oven worden gesmolten en daarna gekneed. Het ‘marmerdeeg’ dat daardoor ontstaat gaat in mallen om de speakers te vormen. In de daaropvolgende fasen worden de elektronische componenten toegevoegd en de speaker geassembleerd. De kleuren zijn afhankelijk van het gebruikte plastic en kunnen enorm verschillen. ‘Na het schoonmaken van het strand of een festival, hadden we bijvoorbeeld een hele lijn blauwe speakers.’ Gomi wil niet alleen plastic recyclen tot designproducten, maar ook product ontwikkelen die oneindig kunnen worden gerecycled. Na gebruik gaat de body daarvoor terug naar Gomi. ‘Dat is onze passie’, zegt Meades. ‘We willen daarmee bijdragen aan een circulaire economie waar producten nooit worden weggegooid.’ De speaker is te koop via de website van Gomi. Er zijn ook plannen voor een gerecyclede powerbank en een draadloze oplader. 

Meer weten?

Bekijk de video hieronder of kijk op de website van Gomi. Het PieterBas-blog besteedt regelmatig aandacht aan recycling en upcyling. Blijf op de hoogte en volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *