Sneakers van 3D-geprint gerecyled oceaanplastic ook te koop

Het blijft niet bij een 3D-geprint prototype. De sneakers gemaakt van gerecyled oceaanplastic zijn nog deze maand te koop. Adidas laat er 7.000 laten maken. Voor volgend jaar ligt de lat hoger. Adidas wil in 2017 een miljoen paren van de sneaker produceren, bericht Business Insider. De schoen met de naam ‘UltraBOOST Uncaged Parley’ bestaat aan de bovenkant voor 95 procent uit oceaanplastic (opgevist in de buurt van de Maldiven). De rest is voor het merendeel gemaakt van gerecycled materiaal en de groene fibers van illegaal in de oceaan gedumpte visnetten. The Sea Shepherd Conservation Society viste de netten op tijdens een 110-daagse expeditie voor de kust van West-Afrika. In die tijd werd maar liefst 72 kilometer aan visnet uit zee gehaald. 

Geen nieuw plastic meer gebruiken

De sneaker is een samenwerking tussen sportschoenenreus en de organisatie Parley for the Oceans die zich sterk maakt voor het terugdringen van plastic troep uit de oceanen. Met het 3D-geprinte prototype wilde de samenwerkende partijen volgens Adidas aantonen dat de schoenenindustrie ‘anders kan denken over design en kan bijdragen aan de reductie van de oceaanvervuiling met plastic’. De ambitie van de sportschoenenfarikant is om al het nieuwe plastic uit de inkoopketen te elimineren. Ook surf- en sportkledingmerk O’Neill werkt met Parley samen en kwam onder meer met t-shirts en shorts gemaakt met gerecycled plastic afval. G-Star heeft ook al ‘Raw for the Oceans’, een jeans-collectie waarin oceaanplastic is verwerkt. Het bedrijf werkt daarvoor samen met Bionic Yarn van Pharell Williams. Bayern München speelde eerder deze maand in een shirt gemaakt van oceaanplastic. De Duitse kampioen wil hiermee de aandacht vestigen op de vervuiling van wereldzeeën. Het tricot bestaat uit gerecycled plastic afval, verzameld voor de kust van de Malediven. Voor één shirt zijn 28 plastic flessen nodig. Real Madrid speelt de komende thuiswedstrijden in eenzelfde shirt. Nieuw is dat niet. Het tenue waar het Nederlands elftal in 2014 het WK in speelde was gemaakt van 18 PET-flessen.

Plasticprobleem in oceanen is groot

Het probleem van de watervervuiling is groot, aldus Harmen Spek, Innovation & Solution Manager bij de Plastic Soup Foundation, tegen de NRC.  Jaarlijks wordt er zo’n 310 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Acht miljoen ton daarvan – acht miljard kilo – komt in de oceanen terecht. Volgens Van der Spek zijn de mogelijkheden om oceaanplastic te recyclen nog beperkt. Standaard recycle-installaties kunnen niks met het kleine oceaanplastic; de snippers zijn te klein om de verschillende plasticsoorten te scheiden. Ook is een groot deel van het plastic onder invloed van zonlicht en zout op moleculair niveau veranderd en te vervuild om opnieuw te gebruiken. Wetenschappers werken daarom aan installaties die van het gemengde plastic olie maken. Een complicerende factor is blijkens de publicatie in de NRC de lage olieprijs waardoor nieuw plastic goedkoop. Bovendien is recyclen duur. De meeste producten van oceaanplastic zijn daarom gemaakt van plastics die op stranden of dicht bij kusten zijn verzameld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *