Rioolafval basis voor een groen dak (video)

BlueRoof groen dak afvalwaterzuivering rioolafval PieterBas Automatisering AMSC Group

Vochtige doekjes die via het toilet in het riool terecht komen als basis voor een groen dak. Of dat kan moet blijken uit een proef die BlueRoof uitvoert op het dak van de afvalwaterzuivering Kralingseveer. Als de test slaagt, lost de startup daarmee twee waterproblemen op: de verwerking van een afvalstroom uit het riool en wateropvang op daken als het hard regent. Volgend jaar start de eerste grootschalige praktijkproef. De innovatieve onderneming kijkt nu al verder en heeft het plan om de daken ook wereldwijd aan te leggen.

Zeer waterbergend en duurzaam

Er verdwijnt heel wat door de toiletpot dat er niet hoort. Ook al mag het niet, maar liefst 80 procent van wat we doorspoelen, bestaat uit natte doekjes, zoals toiletpapier, babydoekjes, cosmeticadoekjes en schoonmaakdoekjes. Dat kan de nodige problemen opleveren, zoals verstopping van het riool, gemalen die vast lopen of een verstoord zuiveringsproces. Om dat te voorkomen, filtert de afvalwaterzuivering de doekjes uit het rioolwater. Dit zogeheten roostergoed ging tot voor kort naar de vuilverbranding. Wekelijks zijn dat alleen al van de afvalwaterzuivering Kralingseveer acht rolcontainers. BlueRoof kwam met een oplossing en maakt van het gemalen en gedroogd rioolafval platen die de basis vormen van het groene dak. De platen stinken niet meer, maar er blijven wel meststoffen in achter om de planten te laten groeien. ‘Het is een stuk lichter en neemt meer water op dan materiaal waar groene daken normaal van worden gemaakt’, vertelde Bas van der Leeden tegen het AD. ‘Dus het is supergoed voor de plantjes.’ De voedingsbodem is volgens BlueRoof lichtgewicht, voedzaam voor planten, zéér waterbergend en duurzaam. De aanleg van een groen dak kan een CO2-uitstoot van vijf kilo per vierkante meter voorkomen.

Bijdrage leveren aan circulaire economie

BlueRoof won twee jaar geleden de BlueCity Circular Challenge, een competitie tussen studenten en net afgestudeerden. Het prijzengeld van 5.000 euro investeerde het bedrijf in de pilot. Ook andere organisaties droegen daar aan bij, waaronder meerdere hoogheemraad- en waterschappen, CityLab 010 en AquaMinerals. De test loopt tot begin 2020 op het dak van de afvalwaterzuivering Kralingseveer. De komende periode moet uitwijzen of de voedingsbodem z’n werk goed doet en er bijvoorbeeld geen vogels aan gaan pikken. Het is een pilot, maar de jonge onderneming heeft wel het plan om de daken over de hele wereld te gaan aanleggen. ‘Je voorkomt hier heel veel uitstoot van CO2 mee, dus is het ontzettend goed voor het milieu’, aldus Van der Leeden. ‘Groene daken zijn sowieso goed, daarmee voorkom je ook wateroverlast in je stad als het veel regent.’ Volgend jaar wil de startup zo’n ‘afvaldak’ op een prominente plek in het land laten zien zodat meer waterschappen aanhaken en de manier van afval verwerken uiteindelijk overal verandert. ‘In 2050 moet iedereen circulair zijn. Dit draagt daar zeker aan bij’, blikt Van der Leeden vooruit. ‘We proberen positief te kijken naar afval en te zien wat we er mee kunnen.’

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder. Wilt u meer weten over de standaard afvalsoftware van PieterBas en AMCS? Neem dan contact op met Bart Punselie: telefoon: (024) 358 58 20, e-mail: bpunselie@pieterbas.nl Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

PieterBas Automatisering is overgenomen door de AMCS Group, een van de snelst groeiende IT-bedrijven van Ierland en de grootste waste IT-specialist ter wereld. ‘Bestaande klanten profiteren van een breder aanbod van producten en diensten en van de investeringskracht, professionaliteit en capaciteit van onze wereldwijde organisatie’, zei AMCS-topman Jimmy Martin direct na de overname. ‘We hebben de ambitie om het beste en meest innovatieve industriespecifieke softwareplatform te leveren voor organisaties in de afval- en grondstoffenketen. De jarenlange ervaring van PieterBas Automatisering in Nederland en Vlaanderen, ook met organisaties in het midden- en kleinbedrijf, helpt ons deze ambitie te verwezenlijken.‘

Wilt u meer weten over de overname? Kijk dan op de website van de AMCS Group of lees deze post: AMCS Group neemt PieterBas Automatisering over.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *