Recyclebare fiets crowdfunding-succes

Een betrouwbare, milieuvriendelijk fiets. Dat is de Dutchfiets, een vinding van Johannes Alderse Baas die drie jaar werkte aan het prototype van zijn recyclebare tweewieler. De fiets is grotendeels van kunststof; het frame heeft een unibody-ontwerp en bestaat uit één deel.

‘Het frame van het prototype is rechttoe-rechtaan. Het uiteindelijke ontwerp is aantrekkelijker vormgegeven, vertelt hij aan Tubantia.

Daardoor is er geen ketting en kettingkast nodig; de fiets wordt voortbewogen door een aandrijfriem. Ook de verlichting is een geïntegreerd onderdeel van het frame en gaat in het donker vanzelf aan. Leuk weetje: de Dutchfiets heeft standaard anti lek-banden.

Eind dit jaar eerste fietsen
Binnen een week had de 24-jarige student Werktuigbouwkunde via crowdfinding genoeg geld binnen om de matrijzen te kunnen maken waarin het frame wordt gegoten. Van de 29.500 euro aan financiering kan Alderse Baas ook de eerste 100 fietsen produceren. ‘Het is niet te geloven hoeveel belangstelling er is’, aldus Alderse Baas.

Hij kreeg bij de bouw van het prototype van de fiets steun van Green PAC iLab, een initiatief van hogeschool Windesheim en Stenden hogeschool. De student hoopt dat eind dit jaar de eerste fietsen rondrijden. Daarna wacht hij de reacties op basis waarvan het besluit wordt genomen de productie al dan niet op te schalen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *