Privacy-advocaat Monique Hennekens over de Arnhemse afvalpaszaak (2)

Afvalpas Arnhem Waste Insight privacy-advocaat-Monique Hennekens

Naar het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de gemeente Arnhem in strijd met de wet gehandeld. Dit schreef privacy-advocaat Monique Hennekens in haar post  over de ‘Arnhemse afvalpaszaak’ op het Waste Insight-blog. De AP handhaafde toen niet, maar legde daarna Arnhem alsnog een last onder dwangsom op. Reden was het bezwaar van een Arnhemse burger die om handhaving had verzocht. Wat is er gebeurd? Dat is de vraag die ze in deze tweede blogpost beantwoordt.

Lees ook:
Arnhemse afvalpaszaak: wat kan de afvalbranche ermee?

Opslag stortgegevens

Volgens de AP is de opslag van stortgegevens op de ondergrondse containers in Arnhem in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. De reden dat zij eerder niet handhaafde was omdat Arnhem vanaf 1 januari 2018 zou overgaan op een variabele afvalstoffenheffing. Inwoners  zouden dan per lediging moeten betalen (DIFTAR). De AP gaf aan dat in geval van DIFTAR de verwerking van stortgegevens op de containers noodzakelijk is en in overeenstemming met de privacyregels.

Nu toch handhaving

Op 1 augustus jl. heeft de AP alsnog een last onder dwangsom opgelegd aan de gemeente Arnhem. De Arnhemse burger die eerder om handhaving verzocht, heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit van de AP om niet te handhaven. Daarop heeft de AP haar eerdere besluit heroverwogen. De gemeente heeft namelijk nog geen definitief besluit genomen om per 1 januari 2018 over te gaan op DIFTAR. Omdat daar geen zekerheid over bestaat heeft de AP alsnog een last onder dwangsom opgelegd. De gemeente zal op korte termijn moeten zorgen dat er geen stortgegevens meer op de ondergrondse containers worden opgeslagen. Inmiddels was de gemeente al bezig om de overtreding op te heffen. Zij heeft besloten om voorlopig alle containers open te zetten en te zoeken naar een oplossing die volledig in overeenstemming is met de privacyregels.’

Mogen stortgegevens wel nog worden opgeslagen?

Zoals ik in mijn eerdere blogpost over de Arnhemse afvalzaak al schreef, zijn meerdere aspecten die de AP noemt relevant voor de hele afvalbranche. Zo heeft de AP geoordeeld dat het gebruik maken van een adresgebonden afvalpas mag als de gemeente daar een welbepaald doel voor heeft (zoals het voorkomen van afvaltoerisme) en voldoet aan de overige privacyvereisten (zoals de informatieplicht en beveiligingsplicht). Daarnaast zal de gemeente in geval van opslag of registratie van stortgegevens ook voor die verwerking een welbepaald doel moeten hebben, zoals bijvoorbeeld DIFTAR.

Wat nu?

Voor gemeenten die gebruik maken van adresgebonden afvalpassen, chips in minicontainers of andere verwerkingen van persoonsgegevens bij de afvalinzameling zijn twee punten het belangrijkste om te controleren. Voor welke doeleinden worden gegevens verwerkt en hoe worden de inwoners hierover geïnformeerd. Als de gemeente de afvalinzameling of de verwerking van gegevens heeft uitbesteed, is de gemeente ook verantwoordelijk voor de naleving van de privacy regelgeving. Het is verstandig om de privacyregels dan samen met de betrokken partijen op te pakken.

Meer weten?

Monique-Hennekens-Hekkelman-Advocaten-gastblogger-Waste-Insight-AFAS-PieterBas-AutomatiseringWilt u meer weten over de het besluit van de AP, lees dan: AP legt gemeente Arnhem last onder dwangsom op voor gebruik afvalpas of lees de blog van Monique Hennekens over privacy en de Arnhemse afvalpas. Monique Hennekens is advocaat en gespecialiseerd in privacy in onder meer de afvalbranche. Ze is vaste gastblogger van Waste Insight.

Lees hier haar eerdere posts over privacy in de afvalindustrie:
Persoonsgegevens verwerken in de afvalbranche, wat houdt dat in?
Afvalpas? Leg eerst de doeleinden vast!
Persoonsgegevens verwerken met een afvalpas: wat is de grondslag?
Privacy en de afvalpas: verwerk niet meer gegevens dan noodzakelijk
Privacy en de afvalpas: informatieplicht
Beveiliging persoonsgegevens in de afvalbranche
Meldplicht datalekken in de afvalbranche

Wilt u meer weten over privacy in de Nederlandse afvalindustrie? Neem dan contact op met Monique Hennekens. Klik op deze link voor haar gegevens. Of blijf op de hoogte en volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *