Plastic Madonna verbeeldt probleem zwerfplastic

Plastic Madonna Peter Smith PieterBas Automatisering plastic soupEen 12 meter groot beeld van een moeder die haar kind borstvoeding geeft, gemaakt van gerecycled zwerfplastic. Dit enorm kunstwerk is volgend jaar tijdens de Olympische Spelen te zien op het strand van Rio de Janeiro.

Met de Plastic Madonna wil initiatiefnemer Peter Smith de wereld de ogen openen. ‘Als we zo doorgaan, geven we volgende generaties letterlijk plastic zwerfvuil te eten’, is de boodschap die hij iedereen wil meegeven.

Artist impression © Arno Bosma.

Smith maakte al eerder een wereldbol van lege plastic flesjes. ‘We willen dat iedereen begrijpt dat plastic zwerfvuil in de voedselketen terecht komt. Plastic heeft waarde waar  je nieuwe dingen van kunt maken’, aldus Smith op de website van Plastic Madonna.

Met de Plastic Madonna wil hij laten zien dat mensen met elkaar bergen kunnen verzetten. ‘Wij zijn zo sterk en talrijk dat we door allemaal slechts één kleine dingetje te doen – bijna niets dus – grootse dingen kunnen bereiken. Dat willen we met de Plastic Madonna bewijzen.’

Probleem zwerfplastic oplossen
De Plastic Madonna wordt het grootste community-art project ooit waar nu al veel organisaties, bedrijven en enthousiastelingen aan meedoen. Smith kiest er bewust voor om voor financiering niet aan te kloppen bij goede doelen als
 Stichting Doen of het Oranje Fonds.

Hij gelooft er in dat heel veel kleintjes samen veel sterker zijn dan één instantie met een grote portemonnee. ‘Daarom hebben we de maximum bijdrage aan dit project gesteld op één euro’, aldus Smith.

Behalve met die bescheiden donatie kan iedereen ook meedoen door plastic flesjes van straat te rapen en te verzamelen. Heleen Haksteen uit Sliedrecht heeft daarvoor een container staan waarin niets anders gaat dan de flesjes die ze op straat vindt, bericht het AD.

‘Wij doen dit om Peter Smith te ondersteunen in zijn missie, namelijk zoveel mogelijk mensen verleiden om elke dag minstens één stuk zwerfvuil op te ruimen’, zegt ze tegen de krant. ‘En omdat wij ervan overtuigd zijn dat er genoeg mensen op de wereld zijn die graag een mooiere, schonere wereld willen. Ze weten alleen niet hoe, dus doen ze niets.’

Verzamelbak beheren
Naar schatting drijft er al zo’n vijf miljard kilo plastic in de oceanen. Daar komt elke dag 12 miljoen kilo bij. In Nederland is het probleem van zwerfafval opgelost als een kwart van de bevolking dagelijks één stuk zwerfvuil in de afvalbak gooit.

Nog tot en met 15 september van dit jaar kunnen plastic flesjes voor de Plastic Madonna worden ingezameld, de inzamelpunten zijn op een kaart aangegeven. Ook is er de mogelijkheid om zelf een verzamelbak te beheren.

Meer informatie is te vinden op de website van de Plastic Madonna.

Het PieterBas-blog besteedt regelmatig aandacht aan uiteenlopenlopende initiatieven op het gebied van afval en recycling. Op de hoogte blijven? Volg ons op TwitterFacebook of LinkedIn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *