Plan: meer afval hergebruiken en betalen voor reststoffen

Meer afval hergebruiken en betalen voor reststoffen. Daar gaat het in essentie om bij het voorstel van Tweede Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD. Hij heeft een daarvoor een zespuntenplan naar staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gestuurd.

Dat zou de wet- en regelgeving meer in lijn moeten brengen met de koplopersrol die Nederland al heeft bij recycling en hergebruik van afval, bericht het Financieele Dagblad.

Dijkstra vindt dat er nog te veel afval wordt verbrand of gestort. In plaats daarvan zou het opnieuw als grondstof moeten worden gebruikt. ‘Als iemand bereid is ervoor te betalen, dan heeft het een positieve economische waarde en moet het niet als afval gezien worden’, aldus Dijkstra tegen de zakenkrant.

Ton Holtkamp, voorzitter van de Federatie Herwinning Grondstoffen, reageert positief op het VVD-plan. Volgens hem steunt dat koers die Nederland al jaren geleden heeft ingezet. ‘Maar die kan nog wel een zetje kan gebruiken’, aldus Holtkamp.

Retourpremie
Eerder al kwam Tweede Kamerlid Yasemin Cegerek van de PvdA met het plan voor een retourpremie op gebruikte spullen. Mensen die gebruikte spullen, zoals speelgoed, kleding, blikjes en kleine flesjes, inleveren krijgen daar geld voor. Het retoursysteem zou onder meer het probleem van het zwerfafval op straat moeten aanpakken. 

Staatssecretaris Mansveld van Milieu bestempelde dat als een ‘bruikbaar’ idee. Vanwege de administratieve rompslomp en extra kosten zien de meeste andere partijen niets in zo’n verplichte retourpremie,

Afvalposter
Uit de cijfers die de Vereniging van Afvalbedrijven (VA) recent in de vorm van een afvalposter publiceerde, blijkt dat een inwoner in Nederland gemiddeld 495 kilo afval produceert; 78 procent daarvan wordt gerecycled.

De VA maakt bij het samenstellen van de cijfers gebruik van gevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Rijkswaterstaat Leefomgeving en het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. De poster geeft informatie over de productie en verwerking van afval en de energieproductie door de sector in Nederland en over hoe de Europese lidstaten hun stedelijk afval verwerken.

Klik hier om de poster te downloaden.
Afval_in_cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *