Piet Hein Eek inspireert tijdens NVRD Jaarcongres

pietheineek-NVRD-jaarcongres-pieterbas-automatiseringDe 25 jarige planoloog Boudewijn Wijnacker en industrieel ontwerper Piet Hein Heek. Ze richten allebei hun blik op de toekomst tijdens het NVRD Jaarcongres dat plaatsvindt van 21 tot en met 23 mei.

Wijnacker gaat het hebben over de stad van de toekomst. Behalve over stedelijke vernieuwing zoomt hij ook in op de verwachting van jeugd en jongeren. Hoe kijken zij zij tegen toekomstige steden aan?

Eek, onder meer bekend van zijn meubilair gemaakt van gerecycled hout, blijft bij zijn stiel en geeft zijn visie op recycling in de toekomst.

Inrichten buitenruimten
Wijnacker en Eek komen aan bod tijdens het programma-onderdeel over de inrichting van buitenruimten. Daarover praat ook architect Sjoerd Soeters die naam maakte met de inrichting van onder meer het Java-eiland in Amsterdam en de Marikestraat Nijmegen.

‘Met name het beheer van buitenruimtes in samenspraak en samenwerking met burgers is daarbij een belangrijk aandachtspunt’, zegt evenorganisator bij de NVRD Deborah van Eijck. ‘Soeters heeft als architect een eigen visie ontwikkeld, heeft een eigen kijk op het beheer van de buitenruimten. We hebben hem mede uitgenodigd omdat beheerders daarmee hun voordeel kunnen doen.’

Het thema ‘beheer van de buitenruimtes’ leeft, weet ze. ‘Daarover komen veel vragen bij de NVRD binnen. Gemeenten worden steeds meer gevraagd om behalve het afvalbeheer ook beheertaken uit te voeren in de openbare ruimte. Daarom hebben we er tijdens het congres niet alleen een apart blok voor ingeruimd,  ‘de toekomst ligt buiten’ is dit jaar ook het overkoepelend thema van het congres.

Netwerkevent voor afvalindustrie
In het 90-jarige bestaan van de NVRD is het jaarcongres een begrip geworden. ‘Het is de jaarlijkse ontmoetingsplek voor de top van de afval- en reinigingsindustrie, bedrijfsleven en politiek’, aldus Van Eijck.

Ocean Diva 2 NVRD Jaarcongres PieterBas AutomatiseringElk jaar mag de NVRD tussen de 300 en 400 bezoekers verwelkomen, zegt ze. ‘En elk jaar is de locatie ook anders, we organiseren het congres samen met een NVRD-lid, dat is dit jaar de Avri. Die samenwerking zorgt ervoor dat elk congres een eigen, uniek, karakter heeft.’

Mede door die krachtenbundeling met de Avri is de locatie in mei opvallend, een schip, de Ocean Diva Original die voor deze gelegenheid speciaal wordt ingericht. ‘Beneden wordt de congresruimte gesitueerd en op het bovendek presenteren alle sponsoren zich, zegt Van Eijck. ‘Dat zijn er in totaal meer dan 20.’

Sponsoren als kathalysator
Sponsoren zijn belangrijk voor het NVRD Jaarcongres, maakt ze duidelijk. ‘Zonder sponsoren geen congres. Je kunt een mooi programma neerzetten op een toplocatie met topsprekers, maar om dat daadwerkelijk ook te realiseren zijn de sponsoren onmisbaar.’

Dit jaar hebben we een mooi palet aan sponsoren. Natuurlijk is daar zoals elk jaar ook PieterBas Automatisering bij, maar ook de ARN, Transvision en bedrijven gespecialiseerd in ondergrondse en bovengrondse containers, kledinginzameling en afvalverwerking.

Bovendien voegen ze daadwerkelijk wat toe aan het congresprogramma, vindt ze. ‘Ze maken de beursvloer waardevoller, Iedereen die ik tot nu toe heb gesproken is enthousiast. Met name het feit dat de congresbezoeker via de sponsoren met nieuwe ontwikkelingen kennismaken, vinden ze een pluspunt.’

Bruisend hart van congres
En ook niet onbelangrijk, zegt Van Eijck. ‘Omdat de sponsoren in het gedeelte staan waar de ook de catering plaatsvindt, zijn ze het bruisend centrum van het congres. Zie het als de kathalysatoren van het netwerkevent van het jaar’, zegt ze.

‘Terwijl bezoekers nieuwe ideeën opdoen, treffen ze niet alleen bestaande relaties, maar leggen ze ook nieuwe contacten. Mede door die rol als netwerkevent is het NVRD Jaarcongres in de loop der tijd een factor van betekenis geworden en daar zijn we trots op.’

Meer informatie over het NVRG Jaarcongres is te vinden op: De toekomst ligt buiten. Aanmelden kan via het digitale formulier.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *