Omrin genomineerd voor Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemen

Omrin Koning Willem I Plaquette Duurzaam Ondernemen PieterBas Automatisering standaard afvalsoftware afvalinzameling afvalverwerking

Omrin is genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. De nominatie werd bekend gemaakt in aanwezigheid van erevoorzitter Koningin Máxima. De Koning Willem I Stichting beloont met de tweejaarlijkse prestigieuze prijs duurzame innovaties. Omrin is genomineerd voor de manier waarop de Friese afvalinzamelaar en -verwerker zich inzet voor een circulaire economie. Inmiddels is bekend geworden dat Omrin tot de drie finalisten behoort (update redactie). De winnaar wordt op 28 mei bekend gemaakt.

Omrin zamelt afval in voor ruim 180.000 huishoudens en ruim 7.000 bedrijven, en verwerkt ook het afval van 800.000 huishoudens (foto Omrin). Meer weten? Lees dan de post op het PieterBas-blog: van afval naar grondstof en bekijk daar de video.

Samen werken aan duurzame wereld

Omrin wil als ‘afvalbedrijf’’ de wereld duurzamer, mooier en schoner maken. ‘Van afval naar grondstof, aanjager in de circulaire economie en oog voor een ‘inclusieve’ samenleving waar iedereen aan meedoet’, bericht de website. ‘De jury is onder de indruk van de manier waarop wij dat samen doen’, meldt Omrin verder. Voorbeelden daarvan zijn onder meer de afvalinzameling en -verwerking, fossielvrij rijden op groengas, stimuleren van recycling en hergebruik, productie van duurzame energie, de milieustraten, de Omrin Estafette met de nieuwe Recycle Boulevard en de duurzame manier om gladheid en onkruid te bestrijden.

Circulaire economie aanjagen

Met dat ‘duurzame totaalpakket’ transformeerde Omrin van een traditioneel inzamel- en verwerkingsbedrijf naar een aanjager van de circulaire economie. We zetten alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren, zegt algemeen directeur John Vernooij in een interview met Duurzaamheid.nl Hij verwacht vanaf 2019 meer dan tachtig procent van al het huishoudelijke afval te kunnen recyclen. ‘We zijn goed op weg om de ketens voor etensresten, kunststof, textiel en restafval te sluiten’, aldus Vernooij.

Twee kringlopen sluiten

Om de beoogde doelen te halen zet Omrin slimme scheidingstechnieken in en hightech energie-installaties. Het afvalbedrijf investeert ook flink in fabrieken die het ingezamelde kunststof sorteren en -verwerken. Behalve dat werkt Omrin ook aan een systeem om keukenafval te hergebruiken. Daarvoor is een zogeheten Biobakje ontwikkeld gemaakt van gerecycled kunststof. Zo is het dekseltje gemaakt van oude behuizingen van koelkasten en het bakje van het plastic afval uit de nascheidingsinstallatie. Met dit gerecycled product sluit Omrin tegelijkertijd twee kringlopen: die van het keukenafval en die van huishoudelijk kunststof.

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over recycling en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *