Nascheiding Omrin leidt tot scala aan gerecyclede kunststof producten

Palen, stoeptegels, vlonderplanken, geluidswallen en walbeschoeiingen. Voorbeelden van producten gemaakt van gerecycled huishoudelijk kunststof. Voor de productie daarvan werkt Van Maren Systems samenn met Omrin dat het kunststof door nascheiding uit het huishoudelijk afval haalt. De duurzame alternatieven voor producten die traditioneel worden gemaakt van nieuw plastic, steen of hout bieden meerdere voordelen. Zo zijn ze niet alleen milieuvriendelijker door de lagere CO2-uitstoot, maar ook goedkoper en gaan veel langer mee; minstens 40 jaar waarna de producten opnieuw gerecycled kunnen worden.

Kunststof uit huishoudelijk afval halen
Om het kunststof te kunnen scheiden heeft Omrin de nascheidingsinstallatie uitgebreid, vertelt Hein Grafhorst, directeur Recycling van Omrin in onderstaande video. ‘Sinds 2009 kunnen we door daardoor ook kunststof verpakkingafval uit het huishoudelijk afval halen.’ De video is gemaakt in het kader van het Ketenaccoord Kunststoffen waarin maatschappelijke initiatieven, bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken. Met als doel het voorkomen en inzamelen van plastic zwerfplastic (ook uit de rivieren en oceanen). Binnen twee jaar moet de krachtenbundeling tot concrete resultaten leiden zodat waardevolle kunststoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

De natuur als voorbeeld
In de serie video’s heeft het Ketenaccoord ook andere voorbeelden op beeld vastgelegd, waaronder Philips over het ontwerpen en toepassen van kunststof recyclaat en Vanderlande over het ontwikkelen van twee circulaire kunststof producten: een bak en een lijn voor het bagagetransport op luchthavens. Een derde video laat de samenwerking zien tussen tapijtfabrikant Interface en Van Gansewinkel. Daarbij staan hergebruik en samenwerking centraal met de natuur als voorbeeld (biomimicry). Een voorbeeld hiervan is folie waarbij tapijttegels met weerhaakjes (zoals die van een gekko) bij elkaar worden gehouden. Lijm is hierdoor niet meer nodig. 

Weinig kunststof ingezameld
Wereldwijd wordt er nog maar relatief weinig kunststof ongezameld; niet meer dan 14 procent, blijkt uit een studie van de Ellen Mac Arthur stichting, het Wereld Economisch Forum en Mc Kinsey. De rest wordt gestort, verbrand of komt in het milieu terecht.

1 comment

  1. Mooi om te zien dat kunststof gebruikt, hergebruikt, gerecycled en wéér in productie genomen kan worden. Er gaat steeds minder ‘afval’ verloren. En, in de toekomst, zal de cirkel zich misschien sluiten: 100 % hergebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *