Motorola maakt met online community duurzame ‘legotelefoon’ (video’s)

Motorola modulaire telefoon PieterBas Automatisering NieuweMediaBlogWaarom kan ik mijn fiets wel repareren en mijn telefoon niet? Die vraag van de 25-jarige industrieel ontwerper Dave Hakkens legde de basis voor de ‘Phonebloks’, een modulaire smartphone.

Het concept is inmiddels geadopteerd door Motorola die onder de naam Project Ara werkt aan de eerste smartphone die is opgebouwd uit verwisselbare hardwaremodules (blokjes).

Al in 2014 zou Motorola een prototype klaar hebben dat op beperkte schaal ook te koop zal zijn.

Toestel zelf samenstellen
Duurzaamheid ligt ten grondslag aan Hakkens’ idee van de modulaire opgebouwde smartphone. Gebruikers kunnen het toestel zelf samenstellen en aanpassen.

Daardoor kan de modulaire smartphone makkelijk worden gerepareerd als er bijvoorbeeld een onderdeel kapot is. De hele telefoon gaat dan niet langer meer naar het E-waste, maar alleen het blokje waar de fout in zit. Goed werkende hardwareonderdelen kunnen dan gewoon weer worden gebruikt waardoor de hoeveelheid elektronisch afval afneemt en het milieu minder wordt belast.

Een voordeel is ook dat makkelijk verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, zoals een accu met een grotere capaciteit of een andere camera die foto’s in een hogere resolutie maakt. Daarvoor hoeft alleen maar een andere module te worden gekocht.

Afstudeerproject
Phonebloks was het afstudeerproject van Dave aan de Design Academy in Eindhoven waar hij inmiddels cum laude is afgestudeerd. Het begon met een oude Canoncamera die kapot ging. ‘Ik wilde ’m repareren en ontdekte dat er nog veel onderdelen goed waren, alleen de lensmotor was kapot’, zei hij tegen de NRC. Canon adviseerde hem een nieuwe camera te kopen. Zonde, vond hij. ‘Omdat je ook goed werkende elektronica weggooit.’

Via social media wilde hij 500 mensen vinden die achter z’n idee stonden. Kort nadat het bericht over de ‘Phonebloks’ online ging, was de teller over ruim over de miljoen heen. Bij bedrijven die steun betuigden waren grote namen als Nokia, Intel en FireFox.

Gezamenlijk ontwikkelen
Ook Motorola toonde interesse. Maar omdat voor zijn gevoel Motorola niet zulke ‘coole’ dingen maakte, was Hakkens aanvankelijk niet zo enthousiast.

Hij koos voor de ontwikkeling van de ‘legotelefoon’ toch voor de Google-dochter omdat Motorola openstaat voor open-source-projecten en als eerste telefoonfabrikant een open productieproces voert.

De door Hakkens geïnitieerde online community Phonebloks dient daarbij als klankbord die ook checkt of het originele idee overeind blijft. ‘Wanneer de productie de verkeerde kant op gaat, kunnen we dat met zijn allen corrigeren’, zei hij tegen de NOS net nadat bekend werd dat Motorola de smartphone zou gaan ontwikkelen.

Volgens hoofd van Project Ara, Paul Eremenko, ligt de kracht van het ontwikkeltraject in Motorola’s technische uitwerking in combinatie met Hakkens’ community. ‘Daarom zullen we tijdens het productieproces veel overleggen met de Phonebloks-community’, aldus Eremenko.

Iedereen die mee wil werken aan de verdere ontwikkelingen van de modulaire smartphone kan daar over meepraten op het forum.

Moto Maker-website
Als het toestel  klaar is, zullen de modulaire smartphones en de hardwaremodules worden verkocht via de Moto Maker-website. Motorola wil klanten hiermee maximale flexibiliteit geven om hun eigen smartphone samen te stellen, zei Motorola’s CEO Dennis Woodside.

Met de in de Verenigde Staten ontwikkelde en gebouwde Moto X werd hier al mee begonnen. Amerikaanse gebruikers kunnen bij de aankoop van het Android-toestel onder meer zelf hun voor- en achterkant en accentkleuren kiezen. In totaal zijn er meer dan vijfhonderd kleur- en materiaalcombinaties mogelijk.

Concurrentie voor Apple en Samsung
Het is de vraag wat op termijn het concept van de legotelefoon voor de smartphonemarkt gaat betekenen. Fabrikanten, zoals Apple en Samsung, bestaan bij het feit dat consumenten elk jaar een nieuw type toestel kopen dat vaak maar op bepaalde hardwareonderdelen is verbeterd.

Phonebloks maakt de aanschaf van een heel nieuw toestel overbodig omdat gebruikers zelf bepalen welk onderdeel zij upgraden door die module te wisselen.

Hakkens spreekt in een reactie daarop over een ander winstmodel. Volgens hem wordt de winst straks meer verdeeld. ‘Verschillende fabrikanten, elk met hun eigen expertise, maken losse onderdelen die samen één telefoon oplevert.’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Beeld: Project Ara – Motorola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *