Microsoft lanceert Windows 8

Geen startknop meer of het oude vertrouwde opstartscherm, maar een menu dat bestaat uit verschillende gekleurde tegels. Dit is een van de opvallendste kenmerken van het vorige week gelanceerde Windows 8.

Deze zogeheten tiles moet het nieuwe besturingssysteem van Microsoft actiever en vooral intuïtiever maken. De statische pictogrammen uit de eerdere Windows-versies zijn vervangen door dynamische tiles die veranderen door de activiteiten van de gebruiker, zoals een nieuwe email, een binnen gekomen tweet of het laatste geopende document.

Maar wat is er nog meer veranderd? Het PieterBas-blog zet de veranderingen op een rijtje en belicht de voordelen dat het nieuwe besturingssysteem voor bedrijven heeft.

Charms menu
Met de komst van het charms menu is het bekende opstartscherm niet verdwenen, maar gevangen onder een tegel. Een klik verschaft toegang tot de al geïnstalleerde software, alleen de startknop en het startmenu ontbreken. De andere tegels in het menu koppelen direct met de belangrijkste onderdelen van Windows 8, zoals de contacten, media, documenten of  e-mails. Ook kan een tegel worden gelinkt aan een website, Personenapp voor een social media-account of een afspeellijst.

Voor de gebruiker is in één oogopslag zichtbaar dat er een activiteit heeft plaatsgevonden omdat het bijbehorende gekleurde vierkantje dan is veranderd. Voordeel van deze icoontjes is ook dat er op het scherm live informatie te zien is, zoals een widget bij Android. Zo is het weer direct vanaf de voorpagina af te lezen en toont de zogeten Personen-app de laatste sociale media-updates.

Gebruikers kunnen zelf tegels aanmaken -elk met een eigen  naam- en het charms menu naar eigen inzicht indelen. Er kunnen zonder limiet tegels worden toegevoegd. Het scherm staat nooit te vol met tegels omdat er steeds makkelijk in- en uitgezoomd kan worden.

De Charms-balk aan de rechterkant van het scherm, biedt toegang tot de systeeminstellingen en de zoekfunctie. Praktisch is dat van hieruit alle onderliggende apps kunt worden doorzocht (mits ze dit ondersteunen). Via de balk kunnen ook documenten met anderen worden gedeeld en externe apparaten worden gebruiken (bijvoorbeeld een tweede beeldscherm).

Touchscreen en muis
De tegels kunnen niet alleen met een klik van de muis worden geopend, maar ook door het scherm aan te raken. Nieuw in Windows 8 is namelijk dat er behalve met de combinatie van muis en toetsenbord ook met het touchscreen kan worden gewerkt, al is dat wel even wennen.

Door een vinger vanaf de rechter zijkant naar binnen te bewegen, verschijnt de menubalk. De app-balk wordt zichtbaar door een vinger van onderaf naar boven op het scherm te bewegen. In de balk staan ook apps die op de homepage ontbreken. Een onderdeel of link opnenen kan door één keer te klikken. De opties komen in beeld door langer te drukken of de vinger naar beneden te bewegen op het icoon of tegeltje van een app.

Als er met de muis wordt gewerkt, verschijnt het menu door de muis naar een hoek te bewegen. Bij de muisbesturing is het pijltje klein waardoor de maat van de tegels wel minder logisch is, meldt NU. nl in een review.  Ook gaat het scrollen over het scherm langzamer en ontbreken de zichtbare knoppen.

Op basis hiervan komt de site tot de conclusie dat Microsoft voor Windows 8 meerdere interfaces had moeten ontwikkelen: voor tablets en laptops, voor desktops en voor zakelijke gebruikers. Door de touch-bediening werkt de software uitstekend op tablets en prima op laptops, maar is niet logisch op een desktop en zeker niet toereikend voor zwaardere programma’s.

Nieuwe functies
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft biedt in de touch interface de mogelijkheid om te multitasken door twee applicaties tegelijkertijd en naast elkaar te draaien, bijvoorbeeld de browser in combinatie met de agenda. Dat kan zowel met een aanraking als met  de muis.

Een andere nieuwe functie is het snelle opstarten. Een speciaal daarvoor door Microsoft ontwikkelde slaapstand zorgt ervoor dat het systeem snel herstelt als het wordt opgestart. Dat is handig om bijvoorbeeld snel iets te checken omdat niet meer het hele systeem hoeft te worden opgestart.

Verder heeft Microsoft wel een hele opvallend manier bedacht om op Window 8 in te loggen. Dat kan door in een zelf bedacht patroon over een afbeelding te bewegen, zoals door een poes te aaien of een baby te knuffelen.

Inloggen in Windows 8 kan verder ook met de eigen Live-ID. Hierdoor zijn het persoonlijke profiel en instellingen via internet makkelijk toegankelijk op elk systeem dat op Windowns 8 draait. Bij gecombineerd gebruik van bijvoorbeeld een PC en een tablet wordt hierdoor op elk apparaat de eigen persoonlijk werkomgeving geladen. Het voordeel hiervan is dat op elk apparaat dezelfde apps, bestanden, gebruikersinstellingen of social media-profielen beschikbaar zijn.

Het gebruik van Microsoft-account is niet verplicht, er is nog altijd de mogelijkheid om een ‘traditionele’ lokale gebruikersaccount te maken.

Voordelen voor bedrijven
Het voordeel van Microsofts besturingssysteem is dat alle applicaties die geschikt zijn voor Windows 7 ook gebruikt kunnen worden in Windows 8. Een pluspunt is ook dat het relatief eenvoudig is om apps te ontwikkelen die aansluiten op backend-systemen, bijvoorbeeld voor het het ontsluiten van informatie of het verwerken van bulkinformatie. Microsoft heeft datastromen en authenticatie voor apps ontwikkeld voor Windows 8-systemen aangesloten op het bedrijfsnetwerk op voorhand al geregeld.

Ook biedt Windows 8 de mogelijkheid om meerdere inlogaccounts aan te maken. Zeker voor zakelijk gebruik is dat praktisch omdat meerdere gebruikers kunnen werken in één systeem, allemaal met hun eigen applicaties en instellingen.

Een Windows 8-systeem kan zo worden ingesteld dat de inhoud op de laptop versleuteld is met BitLocker. Bij het maken van een internetverbinding kan dit altijd via het bedrijf verlopen door DirectAccess. Met behulp van managementsoftware kunnen alle instellingen van een Windows 8-apparaat worden bepaald met Group Policies. Bovendien heeft Windows 8 ook aanvullende beveiligingsinstellingen.

Een plus is ook dat Windows 8 het zakelijk gebruik combineert met het privé-gebruik van het besturingssysteem op een apparaat. Daarmee kan de afdeling ICT  van een bedrijf alle Windows-apparaten beheren, zowel zakelijke systemen of eigen Windows-tablets van de werknemers.

Gebruikers krijgen bovendien altijd dezelfde interface. Of ze nu gebruik maken van een Windows Phone, tablet, laptop, traditionele pc, all-in-one televisiescherm of XBOX-gameconsole. Daardoor hoeven ze niet te wennen aan meerdere systemen die op verschillende manieren werken.

Update downloaden
Windows 8 heeft een ingebouwde Windows Store waar in lijn met de bekende App Store van Apple inmiddels al zo’n 7000 apps kunnen worden gedownload voor prijzen die lager liggen dan de bedragen die gangbaar zijn voor Windows-software. Via de Windows Store is ook een update naar Windows 8 te koop. Voor PC’s die draaien op Windows XP, Vista of 7 kost Windows 8 Pro (voor zakelijk gebruik) tot 31 januari 2013 29,99 euro. Daarna kost deze versie online 119, 99 euro.

Computergebruikers die na 2 juni van dit jaar een Windows 7-pc hebben gekocht, kunnen hun systeem voor 14,99 euro upgraden naar Windows 8. PC’s met Windows 7 Starter Edition zijn hiervan uitgesloten.

Systeemvereisten
Windows-8 systeemvereisten 64-bit (x64): CPU met 1GHz, 20GB harde schijf-ruimte, 2GB RAM en diirectX-9 graphics kaart.
Windows-8 systeemvereisten 32-bit (x86/x32): CPU met 1GHz, 16GB harde schijf-ruimte, 1GB RAM en directX-9 graphics kaart.

Bronnen:
NU.nl
DutchCowboys
Windows 8

De Zaak
Windows 8 Info
Vakblog

TabletsMagazine
WinMagPro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *