Meldpunt Verpakkingen: biobased tijdschriftwikkel is restafval

Kunststof tijdschriftwikkel nieuwsbrief PieterBas Automatisering logo Plastic Heroes biobased plastic hergebruik recyclen Meldpunt Verpakkingen

Mag een tijdschriftwikkel met de logo’s van OK Biobased en Plastic Heroes bij het afval voor PMD (plastic, metaal en drinkkartons)? Ja, zou je denken. Er staan toch logo’s op. Nee, wordt duidelijk op de website van het Meldpunt Verpakkingen. Afvalwerkers blijken dit materiaal niet te willen hebben omdat het de recycling van andere kunststoffen frustreert. Het hoort niet bij het PMD-afval, maar bij het restafval, is daarom de conclusie.

>> Foto: een tijdschriftwikkel met de logo’s van OK Biobased en Plastic Heroes hoort bij het restafval, niet bij het PMD.

Kunststof wikkel PieterBas-nieuwsbrief

Het waren nu net die twee logo’s op de kunststof wikkel van de PieterBas-nieuwsbrief die onduidelijkheid opriepen over het recyclen ervan. Dat ontstond door de combinatie van een biobased plastic verpakking met daarop de logo’s van van OK Biobased en Plastic Heroes. We dachten met dit biobased materiaal juist een keuze te hebben gemaakt voor een ‘herbruikbare verpakking of verpakking die kan worden terug gewonnen’, aldus het bedrijf in een reactie. ‘Het is bijzonder jammer dat een verkeerd toegepast logo dit hergebruik nu blijkt te frustreren.’ Per direct worden daarom geen documenten meer verstuurd in de betreffende kunststof verpakkingen met het logo van Plastic Heroes. Behalve dat is ook de leverancier van de betreffende verpakking gevraagd naar een oplossing voor toekomstige verzendingen. Het voor de hand liggend weglaten van het Plastic Heroes-logo is daarbij geen optie. ‘Omdat dit biobased materiaal klaarblijkelijk bij het restafval moet, is besloten te onderzoeken of er betere, milieuvriendelijker alternatieven zijn.’

Toelichting Meldpunt Verpakkingen

Blijkens een toelichting van het Meldpunt Verpakkingen is er op dit moment nog onduidelijkheid over de afvalfase van biologisch afbreekbare verpakkingen. Volgens het huidige beleid horen biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen inderdaad bij het restafval. Er is een uitzondering voor biologisch afbreekbare zakken voor de inzameling van GFT-afval. Deze mogen met het GFT-afval worden weggegooid. Welke biologisch afbreekbare verpakkingen bij het GFT afval mogen, moet blijken uit overleg tussen afvalverwerkers, producenten van biologisch afbreekbare kunststof verpakkingsmaterialen en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarvoor wordt waarschijnlijk dit jaar een convenant opgesteld.

Meer weten?

Kijk dan op de website van het Meldpunt Verpakkingen of volg PieterBas op TwitterFacebook of LinkedIn en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *