Meer van plastic tasjes maken dan alleen olie (video)

Meer van plastic tasjes maken dan alleen een grondstof voor dieselolie. Dat kan volgens wetenschapper Brajendra Kumar Sharma die daarvoor onderzoek deed op het Illinois Sustainable Technology Center van de University of Illinois.

Het principe om uit gebruikt plastic weer brandstof terug te winnen, is niet nieuw. Sharma ging wel een stapje verder. Met het team van wetenschappers wist hij de ruwe olie uit het plastic om te zetten in petroleumproducten, zoals gas, het oplosmiddel nafta, benzine en motorolie.

De plastic tasjes  werden daarvoor verhit in een zuurstofvrije kamer. Bij de destillatie kon 80 procent brandstof worden terug gewonnen. Dat rendement ligt bij de destillatie van van ruwe olie aanmerkelijk lager; dan kan maar 50 tot 55 worden omgezet in brandstof. Dat komt omdat plastic toch al is gemaakt van petroleum, is daarvoor de uitleg van Sharma.

Zijn vinding zou vooral een oplossing zijn voor de plastic soup in de oceanen, waar het PieterBas-blog eerder al over berichtte.

Plastic tasje wordt dieselolie
Olie wordt al langer terug gewonnen uit plastic tasjes. Al in 2009 startte Thailand  een proef om door middel van pyrolyse-techniek afvalplastic om te zetten in dieselbrandstof. In drie steden werd toen al per dag in totaal 22 ton omgezet in ongeveer 19000 liter dieselbrandstof die wordt gebruikt voor voertuigen en apparatuur van de lokale overheid.

En het Nederlandse ingenieursbureau Petrogas sleepte vorig jaar een megaorder binnen voor de bouw van twee installaties die plastic recyclen om olie uit terug te winnen: één kilo plastic afval levert één kilo olie op.

De moleculen in het plastic worden in de installatie kleiner gemaakt, waardoor het materiaal vloeibaar wordt. Maar liefst 97 procent van dat eindproduct is te gebruiken als brandstof in dieselmotoren. De overige drie procent wordt als ‘slack’ verkocht als grondstof voor asfalt.

Elke installatie kan 22.500 ton plastic afval verwerken. De eerste komt in het Duitse Dresden. Petrogas werkt samen met het Zwitserse DiesOil Engineering die een patent heeft op het maken van olie uit plastic afval.

Ook zijn er al langer machines op de markt die van plastic weer de oorspronkelijk grondstof, ruwe olie, maken (zie de eerste video van het Nederlandse GreenWorldSystems, red.).

Meer uit olie halen
Maar andere olieproducten maken van plastics tasjes, zoals Sharma heeft  gedaan, is wel een nieuwe ontwikkeling. Zeker ook omdat de plastic-diesel voldoet aan de nationale standaarden voor biodiesel en dieselolie met ultraweinig zwavel. Daarvoor moest zijn team wel twee keer destilleren en werd aan het mengsel anti-oxidant toegevoegd.

Ook lukte het de onderzoekers om tot 30 procent van hun ‘plastic-diesel’ te mengen met gewone diesel. Volgens Sharma is het is perfect. ‘We kunnen het zo gebruiken in ultra-zwavelarme diesel, zonder dat aanpassingen nodig zijn.’

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Via: EngineersOnline
Beeld: Green World Systems

1 comment

  1. Zo zie je maar dat we nog veel mooie stappen kunnen maken wanneer het aankomt op brandstof. Dat er uit plastic tasjes dieselolie gewonnen kon worden dat wist ik wel, maar dat er nu ook andere olieproducten uit kunnen worden gemaakt is een mooie ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *