Makkelijker afval scheiden met Recyclingmanager

In welke container hoort een bepaalde afvalfractie en bij  welk inzamelpunt kan het worden afgegeven? De Reyclemanager geeft voor zo’n 1.000 producten antwoord op deze vragen. De handige gratis app is al door een aantal gemeenten ingevoerd, maar wordt voor heel Nederland gelanceerd. De informatie is ingedeeld op postcodegebied en moet burgers stimuleren meer afval te scheiden.

Ook draagt de app bij aan het verbeteren van de kwaliteit van afvalscheiding. Door goede afvalscheiding bij de bron, kan er meer worden gerecycled. ‘Daarmee blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht’, aldus de gemeente Heiloo waar de Recyclemanager al eerder dit jaar werd ingevoerd.

Alle informatie op één plek
Recyclemanager PieterBas Automatisering app Android iOS AppleHet voordeel van de app is dat alle praktische informatie over het inzamelen van afval op één plek is te vinden. Ook geeft de Recyclemanager tips om afval te voorkomen en kan een alarm worden ingesteld die er aan helpt herinneren op welke dag welk afval wordt ingezameld.

Burgers in een gemeente die nog niet bij de Recyclemanager is aangesloten is er een website met praktische informatie. Zo is er een een mediatheek met video’s en achtergrondinformatie, een Afvalkalender met per gemeenten de dagen dat containers worden geleegd en een locatiezoeker voor onder meer glas- en papierbakken en de milieustaat.

De Recyclemanager is een samenwerking van een serie aan organisaties op het gebied van inzameling en verwerking van afval waaronder de NVRD, Vereniging afvalbedrijven, Nedvang, Branchevereniging Breken en Slopen Recycling, de kringloopwinkels en Wecycle. Ook Milieu Centraal, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn bij het initiatief betrokken.

Gratis downloaden
De app is beschikbaar voor iPhones en iPads en kan worden gedownload in de Apple Appstore (voor versie iOS versie 7.0 en hoger). Voor Android-smartphones en -tablets is de app te downloaden in de Google Playstore (voor Android-versie 4.0 of hoger).

Afvalapps
In steeds meer gemeenten komen behalve de bekende papieren afvalkalenders apps beschikbaar waaronder de Afvalwijzer en de Afvalapp die ook de mogelijkheid biedt om op postcode te zoeken. Veel inzamelaars hebben ook hun eigen app, zoals OmrinROVA, Cyclus en DAR. Ook zijn er meerdere zwerfvalapps. Het kenniscentrum Gemeente Schoon geeft in een pdf een overzicht van de bekendste apps.

Op de hoogte blijven van uiteenlopende ontwikkelingen in de afvalindustrie? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *