LMA-vrijstelling verplicht voor elektronisch geleidebiljet (video)

Digitale begeleidingsbrief EBA elektronische begeleidingsbrief afval Visser ATR tablet boordcomputer mobiel werken digitaal rijden onbemand wegen PieterBas Automatisering

Afvalstroomnummer, geschatte hoeveelheid, de ontdoener en het kenteken van de wagen. Het is zo maar een greep uit de gegevens die verplicht op een papieren begeleidingsbrief moeten staan. Vanwege de voordelen stappen steeds meer bedrijven in de afvalindustrie over op een elektronisch geleidebiljet. Op de digitale gegevensdrager moeten wel dezelfde gegevens staan. Ook is voor het elektronische geleidebiljet een vrijstelling van het LMA nodig.

Verplichte gegevens op scherm

Bedrijven kunnen die zelf aanvragen of kiezen voor afvalsoftware van een leverancier met een LMA-vrijstelling. Voor toekenning van de vrijstelling moeten bedrijven aan twee belangrijke voorwaarden voldoen. Een handhaver moet op het scherm meteen alle informatie kunnen zien die hij ook op een papieren begeleidingsbrief zou zien. En de ontdoener, transporteur en ontvanger van de afvalstof moeten alle gegevens krijgen die zij nodig hebben voor de registraties. Op de website van het LMA staat een overzicht van alle verplichte gegevens.

Vrijstelling sinds 1997

Ruim 40 bedrijven hebben van het LMA een vrijstelling kregen voor een elektronische begeleidingsbrief. Het in standaard afvalsoftware gespecialiseerde PieterBas Automatisering heeft al bijna 20 jaar een LMA-vrijstelling. Voor het eerst in 1997 toen de ‘oerversie’ van de elektronische begeleidingsbrief werd in gepresenteerd; toen nog nog op een chipkaart waarmee ook onbemand werd gewogen. Eén van de eerste gebruikers was de HVC Dordrecht (toen nog: GEVUDO). De vrijstelling van de huidige versie van het elektronische geleidebiljet dateert van 2011Inmiddels wint in de afval- en recyclingindustrie het gebruik van deze versie van de digitale begeleidingsbrief snel aan terrein. Vanwege voordelen, als minder papieren rompslomp, tijd- en kostenbesparing en CO2-reductie, stappen steeds meer bedrijven over op de digitale versie van het begeleidingsbrief. In tegenstelling tot de papieren versie is een handtekening op het elektronisch geleidebiljet niet verplicht, laat de video zien.

Elektronisch geleidebiljet LMA vrijstelling standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering PIeterBas

>> Foto: Tijdens EcoTech 1997 presenteerde PieterBas de eerste ‘oerversie’ van het elektronische geleidebiljet op een chipkaart. Eén van de eerste gebruikers was HVC Dordrecht (toen GEVUDO). Vlnr Pieter Bas Buskens, Ron van den Berge en Hans Buskens.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de elektronische geleidebiljetten? Neem contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl of bekijk de video.

U kunt PieterBas ook volgen op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *