Live adres-mutaties in PB4All doorvoeren met StUF

Het direct doorzetten van  persoons- en adresmutaties in PB4All. Dat wordt mogelijk doordat de PieterBas-software ‘live’ wordt gekoppeld met administratieve softwarepakketten van andere leveranciers op basis van StUF. ‘Het voordeel van de rechtstreekse koppeling is dat elke wijziging in de gegevens van een gemeentelijke aansluiting gelijk wordt aangepast, zegt Remco van den Berg, technisch consultant bij het in afvalsoftware gespecialiseerde PieterBas.

‘Met name voor klanten die onze software gebruiken voor het inzamelen van huishoudelijk afval is dat belangrijk. Alle gegevens zijn daardoor altijd actueel en komen overeen met de gemeentelijke administratie waardoor er geen dubbele administratie gevoerd hoeft te worden. Dat scheelt werkt en kost daardoor minder tijd en geld.’

PieterBas koppelt met open standaard StUF

Het up-to-date houden van de persoons- en adresgegevens in de PieterBas-software gebeurt op basis van de open standaard StUF, legt Van den Berg desgevraagd uit. ‘StUF staat voor Standaard Uitwisselings Formaat en is een berichtenstandaard voor het uitwisselen van gegevens binnen gemeenten en overheidsinstanties. De StUF-Familie bestaat uit een set van gemeentelijke sectormodellen. Elk sectormodel beschrijft het datamodel dat nodig is bij de gemeentelijke processen;  StUF-BG en StUF-ZKN zijn de belangrijkste sectormodellen. (Zie illustratie, red.)

StUF is een gemeentelijk uitwisselingsformaat, legt Van den Berg uit. ‘Elke gemeente gebruikt hetzelfde model, namelijk BAG (basisadministratie adressen en gebouwen) dat in 2011 is gestandaardiseerd. Voor het live actualiseren van persoons- en adresgegevens in de PieterBas-software volstaat BG 310, een vereenvoudigde versie van BAG waarbij StUF voorschrijft hoe in BG310 gegevens worden uitgewisseld en in welk formaat.’

StuF op ‘past toe leg uit-lijst’

StUF is inmiddels verplicht in de gegevensuitwisseling binnen het gemeentelijke domein en binnen ketens waarvan gemeenten deel uitmaken. Met het StUF Testplatform kan worden getest of software die is ontwikkeld aan de StUF-standaard voldoet. Het Forum Standaardisatie heeft StUF geplaatst op de lijst van open standaarden. Op StUF is voortaan het ‘pas toe of leg uit-beleid’ van toepassing: in ketens waarin gemeenten partij zijn moet het worden toegepast. Wie dat niet doet moet dat kunnen motiveren en aangeven wanneer en hoe hij alsnog aan de standaard zal voldoen.

Voor meer informatie:
Open standaarden: Forum Standaardisatie
StUF in de praktijk

Meer weten?

Wilt u meer weten over het gebruik van StUF in combinatie met de software van PieterBas? Neem dan contact op met Bart Punselie. Hij kan u daar alles over vertellen. Bart is bereikbaar op telefoonnummer (024) 3585820 of per e-mail op bpunselie@pieterbas.nl.

Of volg PieterBas op Twitter, LinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *