Liftende ‘afvalrobot’ nadert eindbestemming (video’s)

hitchBOT liftende robot PIeterBas AutomatiseringHitchbot heeft bijna zijn eindbestemming bereikt. De robot die zelfstandig door Canada lift, bereikte begin deze week de grens met British Columbia.

Kort daarna plaatste de robot een foto op Instagram over de ‘amazing west-coast view’.

Met als einddoel Victoria begon Hitchbot op 27 juli aan zijn trip.

Kort nadat hij door zijn bedenkers langs de kant van de weg was geparkeerd, werd hij al meegenomen voor het eerste deel van de 6.500 kilometer lange reis.

Hitchbot is een idee van de professoren David Harris Smith en Frauke Zeller van de McMaster University in Hamilton die voor de bouw van de robot samenwerkte met comunicatiedeskundigen van de Ryerson University in Toronto.

Gemaakt van huishoudelijk afval
hitchBOT liftende robot mensen PIeterBas AutomatiseringDe robot is deels gemaakt van huishoudelijk afval, waaronder een vuilnisemmer, taartstolp, huishoudhandschoenen en rubber laarzen.

Als de chauffeurs die Hitchbot oppikken voor een lift zo lief zijn hem aan de spanning te leggen, kunnen ze een praatje met hem maken.

Van de ‘robotbouwers’ kreeg hij daarvoor spraakherkenning mee, een LED-scherm als gezicht, een ingebouwde camera, een mobiele internetverbinding en een Wikipedia-app om informatie te verzamelen.

Ook kan aan Hitchbot een vraag worden gesteld. Waarom hij op reis is, antwoordt hij steevast: ‘Daarom. Mijn familie wil zien of het mogelijk is. Ik hoop dat ik ze niet teleurstel.’

Sociaal experiment
De wetenschappers willen met Hitchbot ontdekken welke avonturen de robot onderweg meemaakt en de verhalen die hij hoort van de mensen die hem meenemen.

Ook zijn ze benieuwd hoe mensen reageren op de alom in onze samenleving aanwezige technologie.

De hamvraag is volgens de geestelijke vaders van Hitchbot: ‘kunnen we robots wel vertrouwen?’, maar vooral ook: ‘kan een robot wel mensen vertrouwen?’

In de praktijk blijken mensen die de robot onderweg tegenkomen of een lift geven dol op Hitchbot te zijn. Ze zorgen ook voor hem, zo gaf iemand hem een cape toen het regende.

Hitchbot volgen
De robot is inmiddels een hit op sociale media. Hitchbot volgen kan via Facebook, Twitter en Instagram.

En mocht je de komende dagen de liftende robot toevallig nog tegenkomen. Op de website staan tips voor chauffeurs die Hitchbot een lift willen geven.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

hitchBOT from hitchBOT on Vimeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *