Inzamelhelden halen in Delft afval gescheiden op met bakfiets

Inzamelhelden afvalinzameling Delft Avalex bakfiets PieterBas Automatisering AMCS Group

Het afval wordt in de binnenstad van de gemeente Delft per bakfiets gescheiden ingezameld. Het gaat om een proef die deze maand is gestart en tot april volgend jaar duurt. Avalex werkt daarvoor samen met Afvalhelden die drie keer per week PMD (plastic, metaal en drankkarton) GFT, papier en restafval ophalen. Als de proef na zes maanden een succes blijkt, inventariseert Avalex of er mogelijkheden zijn deze vorm van inzameling verder uit te breiden. De service is klantvriendelijk. Bewoners en burgers kunnen met en app melden wanneer ze welke fractie willen laten ophalen. 

Milieuwinst en financieel voordeel voor inwoners

Avalex wil in 2020 driekwart van het huishoudafval in Delft recyclen. De daarvoor vereiste gescheiden afvalinzameling is een uitdaging omdat in de binnenstad weinig ruimte is voor ondergrondse containers. Daarom zetten tot voor kort inwoners in dit deel van de gemeente hun afval nog bij elkaar in één zak aan de weg. Omdat de gemeente Delft zoveel mogelijk grondstoffen wil hergebruiken, is gezocht naar een alternatieve oplossing zodat ook bewoners van de binnenstad hun afval gescheiden kunnen aanbieden. De proef in Delft moet bijdragen aan de circulaire economie van de gemeente. ‘Afval scheiden is goed voor het milieu’, zei wethouder Martina Huijsmans bij de aftrap van de pilot. ‘De elektrische bakfiets vervangt de vuilniswagens waardoor er minder fijnstof vrijkomt in de stad en de verkeersdruk vermindert.’ Behalve milieuwinst levert gescheiden afvalinzameling de inwoners ook financieel voordeel op. ‘Als Delftenaren echt gaan scheiden en minder restafval overhouden, merken ze dat op termijn aan de hoogte van de afvalstoffenheffing.’ Ook verbetert volgens haar het straatbeeld ‘omdat er minder afval op de stoep staat en er geen zakken worden opengescheurd’. Avalex heeft meer initiatieven om afval gescheiden in te zamelen. Zo worden binnenplaatsen opengesteld voor grondstofcontainers waardoor het voor inwoners makkelijker wordt om hun afval te scheiden. Ook is er een mobiele milieustraat, een aanhangwagen met verschillende grondstofcontainers en restafvalcontainers die overdag op lege parkeerplaatsen staat.

Meer weten?

Kijk dan op de website van Inzamelhelden. Het PieterBas-blog besteedt regelmatig aandacht aan nieuwe ontwikkelingen in de afvalinzameling. Volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

PieterBas Automatisering is samen met AFAS Software kernpartner van Waste Insight dat de afgelopen zes jaar tientallen afvalinzamelaars en -verwerkers organisatiebreed heeft gedigitaliseerd en geautomatiseerd: zowel de complete afvallogistiek als financials, CRM en HR. Waste Insight werkt als één ICT-systeem. Alle koppelingen zijn gecertificeerd en worden elke 24 uur getest. PieterBas Automatisering is overgenomen door de AMCS Group, een van de snelst groeiende IT-bedrijven van Ierland en de grootste waste IT-specialist ter wereld. ‘Bestaande klanten profiteren van een breder aanbod van producten en diensten en van de investeringskracht, professionaliteit en capaciteit van onze wereldwijde organisatie’, zei AMCS-topman Jimmy Martin direct na de overname. ‘We hebben de ambitie om het beste en meest innovatieve industriespecifieke softwareplatform te leveren voor organisaties in de afval- en grondstoffenketen. De jarenlange ervaring van PieterBas in Nederland en Vlaanderen, ook met organisaties in het midden- en kleinbedrijf, helpt ons deze ambitie te verwezenlijken.‘ Wilt u meer weten? Kijk dan op de website van de AMCS Group of lees: AMCS Group neemt PieterBas Automatisering over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *