HVC is CV-ketel van de stad

P+ HVC PieterBas Automatisering‘De CV-ketel van de stad. Zo typeert directeur energie Chris Kuijten HVC. ‘Met afval kun je een hele stad verwarmen’, zegt hij in het laatste online magazine van P+ dat HVC als thema heeft.

De bio-energiecentrale die jaarlijks met 170.000 ton afvalhout wordt gestookt, levert groene elektriciteit aan een aantal wijken in Alkmaar. Daar kunnen er meer bijkomen als het warmtenet wordt uitgebreid. De capaciteit van de bio-energiecentrale is daarvoor voldoende, blijkt uit het interview met Kuijten.

>> Klik op de afbeelding om het magazine te lezen.

Warmtenet concurrerend
HVC is een samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. Wethouders zijn enthousiast over de groene energie die via het warmtenet bij de huishoudens terecht komt.

Tot nu toe heeft HVC telkens weer bewezen dat het warmtenet concurrerend is, aldus de Alkmaarse wethouder duurzaamheid en klimaatagenda Jan Nagengast. We willen af van energiebronnen die van ver komen, en we willen ook dat de gastoevoer uit Groningen vermindert. Investeringen in concurrerende, alternatieve energiebronnen zijn ook daarom een noodzaak’, zegt hij in het online magazine.

In de Dordrecht worden nieuwbouwprojecten op het warmtenet aangesloten. ‘Maar ook in de oude stad’, zegt wethouder duurzaamheid Rik van der Linden. Hij vindt het belangrijk dat bijvoorbeeld culturele instellingen en ziekenhuizen zijn aangesloten. ‘Dat soort publieke gebouwen moeten duurzaamheid ademen.’

Bijdragen aan duurzaamheidsdoelen
Behalve de bio-energiecentrale van HVC, leveren ook de vergistingsinstallaties voor GFT, windmolens, zonnepanelen groene energie voor in totaal 60.000 huishoudens. CO2-reductie is een belangrijk doel van groene energie, maakt Kuijten in het interview duidelijk. Het draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van overheden.

Als ander doel noemt Kuijten minder afhankelijk worden van energie uit verre landen. ‘De EU importeert voor een miljard euro per dag aan energie. Dat geld kunnen we ook zelf houden’, aldus de HVC-directeur in de online versie van P Plus Magazine.

Via: P Plus Magazine.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *