Horeca Afval Coach genomineerd voor meest innovatieve product

Horeca Afval Coach voedselverspilling PieterBas AutomatiseringDe Horeca Afval Coach is genomineerd voor het meest innovatieve product van 2014.

Met de app kan voedselverspilling worden geregistreerd en verminderd.

De prijs wordt jaarlijks door uitgeverij Missel uitgereikt aan een bedrijf met een vernieuwend idee of product. De Horeca Afval Coach eindigde als een van de drie beste van in totaal 30 innovaties.

Met de app krijgt de horeca inzicht in de producten die worden weggegooid, de hoeveel en de kosten daarvan. Daardoor zou de horeca bewuster gaan inkopen en koken hetgeen verspilling voorkomt.

Dat bespaart niet alleen geld, het is ook milieuvriendelijker omdat er geen onnodige energie wordt gebruikt voor transport en afvalverwerking.

Miljarden de afvalbak in
De getallen en bedragen die met voedselverspilling zijn gemoeid, liegen er niet om. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen jaarlijks voor twee miljard euro aan voedsel.

Consumenten kunnen er ook wat van; die gooien jaarlijks 50 kilo voedsel weg. Alle huishoudens samen verspillen zo 100 duizend vrachtwagens vol goed voedsel. Daarmee verdwijnt het slordige bedrag van 2,6 miljard euro in de afvalbak; ruim 155 per persoon.

Unilever
Ook Unilever heeft een tool ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. De app ‘Stop Verspilling’ moet er voor zorgen dat er efficiënter wordt om gegaan met afval in de keuken.  De app registreert drie types voedselverspilling: het afval in de voorraad, het afval bij de voorbereiding en het afval op het bord.

De app stelt menu’s voor waarmee de hoeveelheid afval met 20 procent kan worden verminderd. Chefs kunnen met de app bovendien de hoeveelheid voedselverspilling bepalen voor het  ontbijt, lunch of diner. Ook kan de voortgang worden bijgehouden worden en kunnen tips worden gedeeld.

Apple en Android
De Afval Coach en de Unilever-app ook rekenen op bijval van de overheid. Die wil  in 2015 voedselverspilling met 20 procent terugdringen. Bedrijfsleven en consumenten kunnen met een tool als de Afval Coach hier een bijdrage aan leveren.

De Horeca Afval Coach is er voor Apple en Android en is geschikt voor horecaondernemers, cateraars en andere instellingen die voedsel bereiden. Er is ook een gratis consumentenversie.

Op de hoogte blijven? Volg de Afval Coach op Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *