Heerlen krijgt eerste 100 procent gerecyclede huis van Nederland (video)

Heerlen krijgt het eerste 100 procent gerecyclede huis van Nederland. Deze week werd de crowdfundingcampagne voor het huis van 100 procent gebruikte materialen en grondstoffen met succes afgerond. Alle materialen krijgen een tweede leven; van voordeur tot toiletpot, van dakpan tot gootsteen. ‘We willen laten zien dat wat tot nu toe als onmogelijk werd bestempeld, met de juiste technieken en innovaties zeker mogelijk is’, aldus architect Erol Oztan die het RUM (Re Use Materials) House bedacht.

Optimale luxe voor een zeer betaalbare prijs

Het huis is energieneutraal, komt te staan in Heerlen en gaat na de bouw 10 jaar dienst doen als woning. Daarna wordt het gedemonteerd tot herbruikbare materialen en elementen. Erol wil laten zien dat het bouwproces omgekeerd kan worden door innovaties (mede) het proces te laten sturen en anders om te gaan met materialen. We zijn ons ervan bewust dat niet iedereen enthousiast wordt van ‘hergebruik’ binnen een woning. Bij de gedachte aan een tweedehands toilet trekken velen hun neus op’, zei Oztan tijdens de crowdfundingcampagne. ‘Toch willen we met het Resource House bewijzen dat dit taboe doorbroken kan worden door slimme materiaalkeuzes die zorgen voor optimale luxe voor een zeer betaalbare prijs.’

Kennis delen om bewustwording te creëren

Om bewustwording voor dit circulaire bouwen te creëren, wordt het huis open source gebouwd en alle kennis gedeeld via Facebook en een dagelijkse livestream. Daarmee moet het project het onderwijs, aannemers, slopers, architecten en marktpartijen inspireren. Eén circulair gebouwd woonhuis maakt volgens de architect maar een klein verschil. ‘Maar wanneer we van circulair bouwen een standaard kunnen maken is de positieve impact enorm.’ Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de crowdfunding gaat in het huis overnachten. Daarna nemen proefbewoners Maarten en Malou hun intrek en gaan zij de komende jaren het hele huis testen. Op basis van die resultaten wil  Oztan binnen twee jaar een optimale blauwdruk maken van een duurzame, betaalbare prefab designwoning. ‘Met als doel dat iedereen makkelijk een eigen Resource House kan – laten – bouwen’, aldus de architect.

Meer weten? Kijk op www.resourcehouse.nl of op Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *