GP Groot op de bres voor meervleermuis (video)

Vliegende meervleermuis; Flying pond batZe wegen amper 20 gram en scheren ’s nachts boven het wateroppervlak om met hun opvallend grote klauwen insecten in hun vlucht te vangen. De meervleermuis is een van de minder bekende vleermuizen die mede daardoor in z’n voortbestaan wordt bedreigd.

Daar waar veel mensen uit angst de meervleermuis verjagen of verdelgen, is het nachtelijke zoogdier bij GP Groot een graag geziene gast.

’Niet dat we er ooit wel eens hebben gezien’ , zegt verkoopleider Ronald Molenaar van GP Groot inzameling en recycling. ‘Ze vliegen natuurlijk in de schemering en ‘s nachts. ‘Maar we weten dat ze op onze terreinen huizen omdat die er uitermate geschikt voor zijn. We zijn ‘Gouden Vriend van het Landschap Noord-Holland en zijn direct in actie gekomen toen we hoorden dat we de meervleermuis konden helpen.’

Opvallend vangtechniek
De meervleermuis komt vooral in natte gebieden voor en is ‘geadopteerd’ door het Landschap Noord-Holland. De natuurbeschermingsorganisatie heeft een programma opgezet om het voortbestaan van de kwetsbare vleermuis veilig te stellen.

Onder het motto ‘Adopteer een soort’ kunnen behalve de meervleermuis ook de ringslag, roerdomp, Veenmosorchis en de rosse metselbij financieel worden ondersteund. Behalve voor het geven van voorlichting, gebruikt het Landschap Noord-Holland die gelden onder meer om nieuwe leefgebieden te creeeren om de meervleermuis via zender te volgen en wordt de populatie gemonitord.

Klik hier voor meer informatie over de actie.

Meerdere groepen op lokaties
De meervleermuis is een solitair levend dier. ‘Ze leven wel bij elkaar in de buurt als de woonomstandigheden gunstig zijn’, zegt Molenaar. ‘Op onze verwerkingslocatie zijn meerdere plekken waar zij overnachten, zoals in de gebouwen waar zij onder het dak ‘wonen’. Maar natuurlijk ook op de talloze plekken op onze terreinen waar materiaal ligt verzameld die een goede schuilplaats kunnen bieden.’

GP Groot Ronald Molenaar Meervleermuis PieterBas AutomatiseringGP Groot wist vanwege de warme contacten met het Noord-Holland Landschap, zoals Molenaar dat noemt, van de actie ‘Adopteer een soort. ‘ De actie sprak direct aan, vertelt hij.

‘Iedereen bij GP Groot is geïnteresseerd in de natuur en milieu om ons heen, dat is onderdeel van de bedrijfscultuur. We doen er nu eenmaal elke dag ons werk midden in. De actie sprak ons vooral aan omdat ons terrein uitermate geschikt is voor het verblijf van de Meervleermuis’, vertelt Molenaar. ‘Tel daarbij onze banden met het Landschap Noord-Holland, dan is het logisch dat GP Groot deze actie ondersteunt.’

Foto rechts midden: Ronald Molenaar, verkoopleider GP Groot inzameling en recycling, overhandigt de symbolische donatie voor de meervleermuis aan Carola van den Tempel, vleermuisexpert van het Landschap Noord-Holland.

Anderen enthousiast maken
Door de deelname aan ‘Adopteer een soort’ hoopt GP Groot ook andere bedrijven enthousiast te maken om aan de actie te doneren, zegt Molenaar. ‘Wil het Landschap Noord-Holland haar werkzaamheden kunnen voortzetten bij de bescherming van de natuur om ons heen, dan is daar simpelweg gezegd genoeg geld voor nodig. Wij hopen de stichting zo een steuntje in de rug te geven.’

Volg PieterBas
Ook bij PieterBas loopt het ‘groene bloed’ door de bedrijfsaderen, wilt u weten wat we doen voor natuur en milieu? Klik dan hier en bekijk het dossier PieterBas en MVO.

Wilt u meepraten over het onderwerp? Volg PieterBas dan op Twitter , LinkedIn en Facebook of laat hier onder een reactie achter.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Foto’s:
Linksboven: Paul van Hoof/Buiten-Beeld
Rechts midden: Landschap Noord-Holland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *