Google Glasses alwetende virtuele assistent (video)

Google Glass PieterBas AutomatiseringGoogle Glass, het futuristische kindje van Sergej Brin, medeoprichter van Google, houdt de gemoederen nogal bezig. Voorstanders zien de bril als nieuwe stap naar een wereld waarin internet overal is en heel makkelijk kan worden gebruikt. Voor anderen is het vooral een bedreiging van onze privacy.

Brin wil met de bril internet nog meer in het dagelijkse leven integreren. Daarbij zou een bril minder storend in het gebruik zijn dan een smartphone.

Ons mobieltje wordt daarmee geen verleden tijd want de glass heeft sensoren, een ingebouwde 5 megapixelcamera en kan via bluetooth aan elke willekeurige smartphone worden gekoppeld. Voor bijbehorende app is minimaal Android 4.0.3 of nodig om gps te gebruiken of te sms’en.

Augmented reality
De bril heeft voor het rechteroog een klein display waar de drager informatie op ziet, zoals tekstberichten, e-mails en sms’jes. De display krijgt, blijkens de specificaties die Google vandaag heeft vrijgegeven, een resolutie van 640 bij 360 pixels. Dat is volgens Google het equivalent van een 25 inch HD-scherm dat je vanaf 2,4 meter afstand wordt bekeken.

Google Glas werkt op basis van augmented reality, een technologie waarmee extra informatie als een laag over de werkelijkheid kan worden waargenomen. De camera in de bril brengt de omgeving in beeld waardoor de drager realtime over informatie beschikt en continu in contact staat met de omgeving. Bediening gebeurt via een trackpad in een van de pootjes en per spraak. De drager kan de glass bijvoorbeeld opdracht geven zonder handen foto’s maken, route-informatie opvragen of informeren wat het weer doet.

De speaker in de bril werkt via botgeleiding. Daardoor hoort alleen de drager het geluid en worden de omgevingsgeluiden niet weggefilterd, zoals bij een hoofdtelefoon.

Virtuele assistent
Wie goed luistert naar Scott Huffman, vice-president van Google, hoort tussen de regels door dat het techbedrijf met de bril vooral het zoekgedrag van mensen wil veranderen. ‘Van een het per keer zoeken van een woord of zin naar een meer natuurlijke gesprek’, aldus Huffman, meldt NBC News.

Omdat de bril reageert op gesproken opdrachten kan bijvoorbeeld een boodschap worden verstuurd of worden herinnert aan een belangrijke taak uit de ingebouwde agenda. Huffman noemde het een virtuele assistent die verder bijvoorbeeld ook meldt of een vliegtuig op tijd is, de tijd geeft of vertelt dat er een vriend in de buurt is.

Alle informatie voor handen
Feitelijk staat de bril steeds in contact met de zoekmachines van Google. Dat is handig omdat de drager daardoor alle mogelijke informatie bij de hand heeft, maar heeft volgens de tegenstanders als nadeel dat Google ook privé-gegevens kan verzamelen.

En juist nu daar gaat de tegenstander van de bril de invloed van Google te ver. Daarom wil een Britse actiegroep Google laten beloven nooit de mogelijkheid van gezichtsherkenning aan zijn software toe te voegen. Het bedrijf zou bovendien moeten zorgen voor een opt-out systeem, waarmee mensen die dat niet willen niet ‘gevolgd’ kunnen worden, blijkt uit een manifest.

Lancering eind dit jaar
De komende dagen ontvangt de eerste groep van zo’n 2000 gelukkigen een zogeheten Explorer Edition, de allereerste versie van de glas.

De verwachting is dat de cyberbril volgende maand officieel wordt gelanceerd tijdens het ontwikkelaarscongres Google I/O. De eerste brillen voor consumenten komen waarschijnlijk in 2014 op de markt. De bril gaat ongeveer net zo veel kosten als een smartphone, aldus medewerkers van Google in antwoord op vragen van TechRadar.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Beeld: Google (foto boven) en PC Magazine (foto midden rechts).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *