FAQ: de vijf meest gestelde vragen over certificering van de weegbrug

Weegbrug Weeglog Weegsoftware PieterBas Automatisering

Nauwkeurige weegresultaten. Dat garandeert certificering van de weegbrug, waartoe behalve de weegbrug ook het weeglog en de weegsoftware behoren. Bovendien voldoen bedrijven in de afvalindustrie met zo’n periodieke kering aan de Nederlandse wet- en regelgeving, vastgelegd in de Metrologiewet. Maar wat gebeurt er bij een keuring en welke eisen worden er aan een weeglog gesteld. Het zijn veel gestelde vragen waar het PieterBas-blog in dit artikel antwoord op geeft.

Wilt u meer weten over weegbruggen in de afvalindustrie? Lees dan de post op het PieterBas-blog.

Waarom is certificering van de weegbrug belangrijk?

Een certificaat garandeert dat de weegbrug nauwkeurige resultaten levert en aan de wettelijke voorschriften voldoet. Het exact kunnen bepalen en vastleggen van een vrachtgewicht is een essentiële voorwaarde voor certificering van de weegbrug. Een keuringstechnicus controleert periodiek de fabrikantspecificaties en de industrie- en overheidsnormen. De keuring gebeurt door een zogeheten notified body of wordt onder diens verantwoording uitgevoerd.

Wat gebeurt er bij een keuring?

Een keuringstechnicus gaat na of de weegbrug nog steeds voldoet aan de eisen van de Metrologiewet en controleert de technische staat van de weegbrug. Ook worden de formele aspecten, zoals de metrologische markeringen, opschriften, verzegelingen en software beoordeeld. Bij certificering van de weegsoftware worden onder meer eisen gesteld aan het opslaan en reproduceren van de weegregels. Daarbij moet ook worden geborgd dat er (ongezien) geen wijzigingen kunnen worden aangebracht. Vroeger werd hierin voorzien met een gecertificeerde journaalprinter die rechtstreeks aan de indicator werd gekoppeld.

Welke eisen worden er aan een weeglog gesteld?

Een weeglog wordt gecertificeerd als een keuringstechnicus heeft gecontroleerd of het wegschrijven van de wegingen naar het weeglog aan de wettelijke eisen voldoet. Eisen zijn onder meer dat de weeggegevens versleuteld worden opgeslagen en er maar één tool is waarmee die informatie kan worden bekeken. Als er ongeldige wijzigingen in het bestand worden aangebracht, wordt dit ook weer geregistreerd en in een overzicht weergegeven. Ook moet de keuringstechnicus kunnen nagaan of inderdaad het juiste gecertificeerde weegbestand wordt gebruikt.

Is de PieterBas-software gecertificeerd?

De standaard afvalsoftware van PieterBas bevat behalve de besturingsfuncties voor de weegbrug, weegautomaten en slagbomen en stoplichten, ook het gecertificeerde digitale weeglog. Hiermee is elke weging, ongeacht of deze nu door PB-Balance, PB-Transport of PB4All is uitgevoerd, automatisch gecertificeerd. De journaalprinter hoeft daarom niet meer aan de indicator te worden gekoppeld en er is geen software van derden nodig. Het weeglog waarin de weeggegevens worden weggeschreven, is al sinds 1999 gecertificeerd. PieterBas was daarmee indertijd de eerste die een certificaat kreeg voor een digitaal weegjournaal.

Waar moet ik rekening mee houden als de keuringstechnicus komt?

Houd het boekje met informatie over de certificering van de PieterBas-software altijd bij de hand als de keuringstechnicus voor een controle komt. Die controleert het ijklog in het IT-systeem en de aanwezigheid van het certificaat. Ook kan de keuringstechnicus in de standaard afvalsoftware van PieterBas controleren welke versie wordt gebruikt (in het menu onder eigenschappen).

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de standaard afvalsoftware van PieterBas biedt? Neem dan contact op met Bart Punselie. Hij kan u er alles over vertellen. Bart is bereikbaar via telefoon: (024)3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *