FAQ: de vijf meest gestelde vragen over milieustraten

Milieustraat afval recyclen milieupas toegangscontrole PieterBas Automatisering

Niet meer afhankelijk zijn van de inzameldagen, maar burgers die zelf bepalen wanneer ze grof vuil naar de milieustraat brengen. Dat is een van de voordelen van een milieustraat voor burgers. Voor gemeenten telt bovendien dat de huis-aan-huis inzameling deels of helemaal kan komen te vervallen. Behalve service kunnen bieden, is ook scheiding aan de bron een belangrijke reden waarom gemeenten een milieustraat hebben. Dat draagt bij aan het recyclen van afval en daarmee aan het rijksbeleid dat in 2020 60 procent van al het afval opnieuw moet worden gebruikt. Op basis van praktijkvoorbeelden van verschillende gemeenten beantwoord het PieterBas-blog de vijf meest  gestelde vragen over milieustraten.

Lees ook:
Het tweeluik over milieustraten: type, vorm, toegang en doorstroming (deel 1) en toegangscontrole en registratie op milieustraten (deel 2)

1: Wat is het meest gebruikte type milieustraat?

Een ongelijkvloerse milieustraat met een stortbordes om het afval in de containers te kunnen gooien, geeft vanwege het gebruiksgemak bi veel gemeenten de voorkeur. De gemeente Amstelveen koos bovendien voor een bijna rond station. Door de ronde vorm verloopt de doorstroming soepeler, blijkt uit de praktijk. Bezoekers hebben hun afval doorgaans snel ingeleverd, ze zijn er zo in en uit. Belangrijk omdat Amstelveen jaarlijks ruim 170.000 bezoekers ontvangt die 25 verschillende soorten afval komen brengen. In totaal goed voor een kleine 10.000 ton. Leeuwarden koos voor een milieustraat met een langgerekt vorm. vertelt Anja Hiemstra van Omrin. ‘Het afval kan zo makkelijk en beter worden gescheiden.’

2: Wie bepaalt de toegang tot de milieustraat?

Gemeenten bepalen zelf wie afval op een milieustraat mogen aanbieden. Inwoners zijn altijd welkom, sommige gemeenten weren bedrijven of stellen restricties aan hun bezoek. In de gemeente Oss kunnen bedrijven niet op de milieustraat terecht. In de gemeente Loon op Zand zijn bedrijven alleen welkom als ze reinigingsrecht betalen. Amstelveen laat op de milieustraat alleen kleinere bedrijven toe. Zo’n 200 bedrijven hebben bij de milieustraat een contract met een chipkaart die ze voor de weegautomaat houden om hun afval te wegen. Achteraf krijgen ze een rekening. In Leeuwarden kunnen bedrijven ook tegen betaling op de milieustraat terecht. Ze gaan allemaal over een bemande weegbrug. Registratie van het gewicht gebeurt handmatig en wordt daarna in een spreadsheet verwerkt op basis waarvan bedrijven achteraf een factuur krijgen.

3: Bevordert gratis afval aanbieden de doorstroming?

Het inleveren van grof huishoudelijk afval is op de meeste milieustraten gratis. Net als glas, papier, textiel, klein chemisch afval, wit- en bruingoed,  afgedankte elektrische apparaten en tuinafval. Voor ander afval moet doorgaans worden betaald. In Amstelveen kan zo goed als al het afval gratis worden aangeleverd. Om het laagdrempelig te houden is er ook geen toegangscontrole met passen of slagboom. De medewerker begeleidt de bezoeker en controleert zo nodig de identiteit. Daardoor kan de doorstroming hoog zijn. De milieupas is een eenvoudige vorm voor tarifering voor het afval dat bij de milieustraat wordt aangeleverd en geeft recht op een (gratis) basishoeveelheid afval die kan worden aangeboden. In Loon op Zand zijn dat zes gratis tikken. Daarboven kost het 26 euro per tik. Bezoekers betalen met de pin die aan de Pieter Bas-software is gekoppeld. De gebruikte tikken worden automatisch van de milieupas afgehaald.

4: Wat bepaalt een systeem voor de toegangscontrole?

Meerdere factoren bepalen de keuze van een systeem voor de toegangscontrole, waaronder de omvang van een gemeente, het selectief bezoekers toelaten, de gewenste doorstroming, wijze van registratie en de hoeveelheid afval die burgers gratis kunnen brengen. Het al dan niet invoeren van een milieupas wordt daar op afgestemd. Er zijn meerdere type milieupassen. De gemeente Dronten geeft een pas uit waarmee burgers na het scannen van een barcode de milieustraat op mogen. In Loon op Zand wordt de pas ook gebruikt om mee te betalen met als voordeel dat er op de milieustraat geen contant geld meer nodig is. Een winstpunt van de pas is ook dat de gemeente nu af is van de bedrijven en ZZP’ers die hun sloopafval goedkoop kwijt kunnen. ‘Er is 40 procent minder afval aangeboden’, zei wethouder Gerard Bruijniks eerder tegen het PieterBas-blog. ‘Dat is een besparing op de stortkosten van zo’n slordige 100.000 euro. Daar waar we er van uit waren gegaan in het eerste jaar maar een kwart van dat bedrag te halen.’  Het registreren van gegevens als een kenteken, nummer van een afvalpas of ingezameld gewicht vallen onder de privacywetgeving. Deze gegevens zijn namelijk tot een adres te herleiden en daarom persoonsgegevens. 

Meer weten over de afvalpas en privacywetgeving? Lees dan de blogpost van advocaat Monique Hennekens.

5: Waarom werken milieustraten samen?

Een verzorgingsgebied vanaf 50.000 inwoners is optimaal om de investering in een milieustraat rendabel te maken. Kleinere gemeenten zoeken om die reden vaak de samenwerking, zoals Oss en Landert. De milieustraat wordt ook gebruikt door de plaatsen Lith en Ravenstein die inmiddels tot de gemeente Oss behoren. ‘Hoewel het in de PieterBas-software niet nodig is hanteren we, om het makkelijk te houden, voor alle plaatsen dezelfde regels voor het brengen van afval bij de milieustraat’, zegt coördinator Leo Jansen. De milieustraat in Leeuwarden, Grouw, Terschelling en Bolsward worden ook vanuit het PieterBas-systeem beheerd, vertelt Anja Hiemstra van Omrin. ‘Per gemeente zijn de regels daarin opgenomen. Dat heeft als voordeel dat per milieustraat met verschillende regels kan worden gewerkt.’ Niet alle milieustraten die Omrin voor gemeenten beheert, draaien op de PieterBas-software. ‘Dan mis je informatie om een juiste afvalstoffenheffing te bepalen’, zegt Hiemstra. Ze vindt dat een gemiste kans. ‘Omdat de PieterBas-software zorgt voor een haarfijne afstemming tussen afval, burger, milieustraat en afvalstoffenheffing.’

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de PieterBas-software u biedt bij het inzamelen van huishoudelijk afval? De pagina voor inzamelings- en reinigingsdiensten biedt u alle informatie. Of kijk in het dossier ‘Inzameling huishoudelijk afval’. U kunt ook contact opnemen met Bart Punselie: telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *