Door digitalisering minder papierwerk voor planner en chauffeur (video)

Digitalisering in de afvalindustrie digitaal plannen digitaal rijden EBA Bol.com

Plannen, orders onderweg uitvoeren, wegen en factureren. Het hele traject van het aannemen van orders tot en met het versturen van nota’s kan worden gedigitaliseerd. Dat biedt afvalinzamelaars en -verwerkers een serie aan voordelen, waaronder efficiënter werken en kosten besparen. Tegelijkertijd kunnen ze meer doen met dezelfde mensen. Per saldo levert dat meer omzet op, zonder extra investering. Bovendien kan het mes in de papierberg. Dat scheelt transportkilometers en vermindert de CO2-uitstoot. Mede daardoor draagt digitalisering in de afvalindustrie ook bij aan de duurzaamheidsdoelen van bedrijven. Het PieterBas-blog zet op een rij wat voor de planner en chauffeur de voordelen zijn van digitalisering.

Lees ook deel 2: de weegmeester en administrateur.

Wat wordt de planner er wijzer van?

Klanten melden opdrachten aan via een speciaal daarvoor gemaakte website en komen daarna automatisch in het planningssysteem. Of klanten geven hun orders door die de afdeling planning invoert. Daarna kan de planner alle orders heel makkelijk met drag & drop inplannen en toewijzen aan de voertuigen. Hij stuurt met één druk op de knop de order  naar de betreffende wagen, inclusief de EBA – de elektronische begeleidingsbrief afval. Digitaal plannen heeft meerdere voordelen. Zo geeft het rust op de planning. Ook heeft de planner een beter overzicht over de auto’s, de orders die al zijn afgehandeld en die de chauffeur nog moet doen. Behalve dat kan er ook flexibel worden gepland. Bij wijzigingen van een opdracht of spoedorder kan de planner orders makkelijk tussen collega’s uitwisselen. Hij versleept daarvoor de orders tussen de wagens waarna het systeem ze automatisch verstuurd, inclusief alle documenten. Omdat er daardoor zowel voor de planner als de chauffeur geen papieren documenten meer nodig zijn, scheelt dat onnodig schrijfwerk en daarmee fouten.

Meer weten? Lees dan ook ‘De meest gestelde vragen over digitaal plannen in de afvalindustrie’.

Wat wordt de chauffeur er wijzer van?

De chauffeur handelt de order af op een tablet of een boordcomputer. De chauffeur start de order met een ‘tik’ op het scherm. Het systeem leidt hem daarna door alle stappen van het proces: van start order, naar de lokatie navigeren, het uitvoeren van de opdracht, het onbemand wegen tot en met het storten op de verwerkingslocatie en het gereed melden van de order. De chauffeur noteert een eventuele opmerking op het scherm of kan een situatiefoto maken. De klant kan ook een handtekening plaatsen (al is dit met digitaal rijden niet meer verplicht). Alle gegevens worden door het systeem direct aan order gekoppeld, inclusief het gewicht dat gelijk na het wegen automatisch naar alle betrokken partijen wordt gemaild. Met digitaal rijden verdwijnt het papier uit de cabine waardoor documenten niet meer kunnen zoekraken. Alle gegevens worden direct aan de order gekoppeld. Daardoor hoeft de chauffeur zijn administratie niet meer bij te werken en is hij altijd up-to-date. Dat werkt niet alleen zo veel makkelijker. De chauffeur hoeft aan het einde van de dag ook niet meer naar kantoor om zijn papierwerk in te leveren.

Meer weten? Lees dan ook: ‘Antwoorden op de meest gestelde vragen over digitaal rijden in de afvalindustrie’.

Meer weten?

Wilt u meer weten over digitalisering. Bekijk dan de video hieronder of lees ‘Digitalisering in de afvalindustrie’. Het boek beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren, hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u met de standaard afvalsoftware van PieterBas ook uw operationele afvalprocessen kunt digitaliseren? Neem dan contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *