Antwoorden op de meest gestelde vragen over digitaal rijden in de afvalindustrie

Digitaal rijden Digitalisering in de afvalindustrie standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering

Geen papier in de cabine en schrijfwerk voor de chauffeur. Dat zijn twee van de voordelen voor bedrijven in de afvalindustrie die digitaal rijden. Dat scheelt werk en daarmee tijd, zegt verkoopadviseur Frank Dusée van PieterBas Automatisering. ‘Tegelijkertijd worden alle gegevens, zoals een opmerking of foto, direct aan de juiste order gekoppeld. De administratie van de chauffeur is daarmee altijd up-to-date. Dat is mede een van de redenen waarom afvalinzamelaars en -verwerkers er steeds vaker voor kiezen om digitaal te rijden’, ziet hij in de praktijk. Dusée geeft antwoord op de meest gestelde vragen over digitaal rijden in de afvalindustrie.

>> Foto boven: digitaal rijden biedt als voordeel dat de chauffeur de order helemaal op zijn tablet kan afhandelen, inclusief onbemand wegen.

Wat is digitaal rijden?

Bij digitaal rijden handelt de chauffeur de order af op een tablet of een boordcomputer. Alle documenten zijn gedigitaliseerd, zoals rittenstaat en de elektronische begeleidingsbrief afval (EBA).

Hoe werkt digitaal rijden?

De praktijk wijst uit dat digitaal rijden heel makkelijk gaat. De chauffeur krijgt zijn rittenlijst binnen op tablet of boordcomputer en start de order met een ‘tik’ op het scherm. Daarmee heeft hij ook de EBA binnengehaald. Het systeem leidt hem daarna door alle stappen van het proces: van start order, naar de lokatie navigeren, het uitvoeren van de opdracht, het onbemand wegen tot en met het storten op de verwerkingslocatie en het gereed melden van de order. De chauffeur noteert een eventuele opmerking op het scherm of kan een situatiefoto maken. Daarop kan de klant ook een handtekening plaatsen (alhoewel dit met digitaal rijden niet meer verplicht is). Alle gegevens worden door het systeem direct aan order gekoppeld, inclusief het gewicht dat gelijk na het wegen automatisch naar alle betrokken partijen wordt gemaild.

Wat zijn de voordelen van digitaal rijden?

Een van de voordelen van digitaal rijden is dat de chauffeur gedurende de dag alle klantgegevens bij de hand heeft, zoals het telefoonnummer en de specifieke GPS-coördinaten van de containerlocatie. De chauffeur navigeert daardoor niet naar het adres, maar naar de exacte plek waar hij een container moet wisselen. Dat is met name op grote terreinen een voordeel omdat dat onnodig zoeken scheelt en hij geen navraag meer hoeft te doen. Een ander voordeel van digitaal rijden is dat al het papier uit de cabine kan waardoor bedrijven kosten besparen. Omdat het mes in de papierberg gaat, scheelt dat bovendien bomen, transportkilometers en daalt de CO2-uitstoot. Bedrijven dragen hiermee bij aan hun duurzaamheidsdoelen.

Wat wordt de chauffeur er wijzer van?

Omdat er met digitaal rijden geen papier meer in de cabine is, hoeft de chauffeur er niet meer voor te zorgen dat hij steeds alle documenten bij de juiste order bij elkaar heeft. Ook kunnen documenten niet meer zoekraken. Een groot voordeel van digitaal rijden is ook dat de chauffeur minder schrijfwerk heeft. Hij hoeft een eventuele opmerking niet meer te noteren, bijvoorbeeld op het papieren geleidebiljet. Dat scheelt werk en tijd, en er is minder kans op het maken van fouten. Alle gegevens worden direct aan de juiste order gekoppeld. Daardoor hoeft hij zijn administratie niet meer bij te werken en is hij altijd up-to-date. Dat werkt niet alleen zo veel makkelijker, de chauffeur hoeft aan het einde van de dag ook niet meer naar kantoor om zijn papierwerk in te leveren.

Dit is een blogpost in een serie over digitaal werken in de afvalindustrie. Eerder al verschenen:
FAQ: de meest gestelde vragen over digitaal plannen in de afvalindustrie
FAQ: de meest gestelde vragen over de digitale administratie in de afvalindustrie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over digitalisering. Lees dan ‘Digitalisering in de afvalindustrie’. Het boek beschrijft wat bedrijven in de afvalindustrie kunnen digitaliseren, hoe dat in de praktijk werkt en wat de voordelen zijn voor de planner, chauffeur, weegmeester en administrateur. Het boek is te koop bij Bol.com. Klik hier om te bestellen.

Wilt u weten hoe u met de standaard afvalsoftware van PieterBas ook uw operationele afvalprocessen kunt digitaliseren? Neem dan contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820 of e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *