FAQ certificering weegbruggen: weeglog en weegsoftware (deel 2)

Certificering, een periodieke keuring, van de weegbrug is een garantie voor nauwkeurige weegresultaten. Bovendien is certificering een van de voorwaarden om te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving die is vastgelegd in de Metrologiewet. In een tweeluik geeft het PieterBas-blog antwoorden op de meest gestelde vragen over certificering van weegbruggen. In deel 2 onder meer: de eisen die aan een weeglog worden gesteld en certificering van weegsoftware.

Lees ook deel 1:
Wat u wilt weten over certificering van de weegbrug (deel 1)

Wat gebeurt er bij een keuring?
Keuringstechnici gaan na of de weegbrug nog steeds voldoet aan de eisen van de Metrologiewet en controleren de technische staat van de weegbrug. Ook worden de formele aspecten, zoals de metrologische markeringen, opschriften, verzegelingen en software beoordeeld. De essentie van certificering van weegsoftware is dat weegregels correct worden opgeslagen en later gereproduceerd kunnen worden zonder dat er (ongezien) wijzigingen aangebracht kunnen zijn. Vroeger werd hierin voorzien met een gecertificeerde journaalprinter die rechtstreeks aan de indicator werd gekoppeld.

Welke eisen worden er aan een weeglog gesteld?
Tegenwoordig wordt meestal een zogeheten digitaal weeglog bijgehouden. Certificatie van het weeglog vindt plaats nadat de keuringstechnicus het wegschrijven van de wegingen naar het weeglog heeft gecontroleerd en geborgd op basis van de wetgeving.  Daar worden stevige eisen aan gesteld. Zo moeten de weeggegevens versleuteld worden opgeslagen en is er maar één tool waarmee die informatie kan worden bekeken. Als er ongeldige wijzigingen in het bestand worden aangebracht, wordt dit ook weer geregistreerd en in een overzicht weergegeven. Ook moet de keuringstechnicus kunnen nagaan of inderdaad het juiste gecertificeerde weegbestand wordt gebruikt. Wanneer de software aan de eisen voldoet, krijgt het een deelcertificaat van goedkeuring. In de toelating van de weegbrug zal de verwijzing hiervan opgenomen moeten zijn.

Is de PieterBas-software gecertificeerd?
Musketeer is de universele weegtool van PieterBas Automatisering die door alle PieterBas-software wordt gebruikt. Dit programma bevat behalve de besturingsfuncties voor de weegbrug, weegautomaten en slagbomen en stoplichten, ook het gecertificeerde digitale weeglog van PieterBas. Hiermee is elke weging, ongeacht of deze nu door PB-Balance, PB-Transport of PB4All is uitgevoerd, automatisch gecertificeerd. Er hoeft dan ook geen journaalprinter meer aan de indicator te worden gekoppeld. Ook is er geen software van derden nodig. Het weeglog waarin de weeggevens worden weggeschreven, is al sinds 1999 gecertificeerd. PieterBas was daarmee indertijd de eerste die een certificaat kreeg voor een digitaal weegjournaal. Inmiddels worden gecertificeerde weeglogs ook door andere aanbieders geleverd.

Waar moet ik rekening mee houden als de keuringstechnicus komt?
Houd het boekje met informatie over de certificering van de PieterBas-software altijd bij de hand als de keuringstechnicus voor een controle komt. Die controleert het ijklog in het IT-systeem en de aanwezigheid van het certificaat. Ook kan de keuringstechnicus in de standaard afvalsoftware van PieterBas controleren welke versie wordt gebruikt (in het menu onder eigenschappen).

Lees ook:
Flexibiliteit troef met weeg-tools van PieterBas

Wilt u meer weten over de weegsoftware van PieterBas Automatisering? Dan informeert Bart Punselie u graag. Hij is  telefonisch bereikbaar op (024) 358 58 20 of per email op bpunselie@pieterbas.nl.

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

U kunt ook hieronder een reactie achterlaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *