eHerkenning gaat AMICE-certificaat vervangen

eHerkenning AMICE LMA PieterBas AutomatiseringHet LMA gaat de bestaande AMICE-certificaten vervangen door eHerkenning.

eHerkenning is een overheidsbrede standaard voor identificatie- en authenticatie van gebruikers die gebruik maken van elektronische overheidsdiensten.

Het voordeel van eHerkenning is dat de ICT-afdeling geen certificaat meer hoeft te installeren waardoor de toegang tot AMICE eenvoudiger wordt.

Een pre is ook dat er met eHerkenning makkelijk toegang is tot AMICE, zowel via verschillende platformen als internetbrowsers.

Het LMA heeft inmiddels een planning opgesteld voor de overgang van AMICE op eHerkenning:

  • 2014: AMICE is alleen toegankelijk via certificaten en wordt aangepast om met eHerkenning te kunnen gaan werken (ook de XML meldinterface)
  • 2015: in deze overgangsperiode is AMICE is toegankelijk via certificaten en eHerkenning
  • 2016: de certificaten worden uitgefaseerd, AMICE is alleen nog toegankelijk via eHerkenning

Middelen voor eHerkenning
Om met eHerkenning te kunnen werken, moeten alle gebruikers van AMICE een eHerkenningsmiddel hebben.

Er zijn eHerkenningsmiddelen voor verschillende betrouwbaarheidsniveaus. AMICE vraagt betrouwbaarheidsniveau 2+.  Meer informatie over het aanschaffen is te vinden op de website van eHerkenning.

Wat moet u nog meer doen?
In aanvulling daarop zijn nog twee punten van belang. Zo moeten de vereiste machtigingen worden geregeld om namens de eigen organisatie met AMICE te kunnen werken. Een uitgebreide beschrijving van de stappen die een bedrijf daarvoor moet doorlopen is te vinden op de website van eHerkenning.

Behalve dat moeten melders die gebruik maken van eigen meldsoftware deze software laten aanpassen door hun leverancier. Het LMA is hierover al in gesprek met een aantal leveranciers, waaronder PieterBas.

Ook andere overheidsdiensten gebruiken
Met een eHerkenningsmiddel kunnen bedrijven gebruik maken van meer overheidsdiensten dan alleen AMICE. Voorbeelden zijn het aanvragen van vergunningen en subsidies, het Omgevingsloket Online (OLO), het Landelijk Asbest Volgsysteem (LAVS) en toegang tot het CJIB.

Daarmee zijn de kosten die bedrijven maken voor eHerkenningsmiddelen geen specifieke kosten voor AMICE.

Een actueel overzicht van aangesloten overheidsorganisaties en gemeenten is te vinden op de website van eHerkenning.

Tip
Met een eHerkenninsgmiddel van niveau 2+ hebben bedrijven ook toegang tot overheidsdiensten die een lager betrouwbaarheidsniveau vereisen (bijvoorbeeld 1 of 2).

Andersom kan niet: bedrijven hebben met een eHerkenningsmiddel van niveau 2+ geen toegang tot overheidsdiensten diensten die een hoger betrouwbaarheidsniveau vereisen (bijvoorbeeld is 3 of 4). Het advies is om hiermee bij de aanschaf rekening te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *