Digitaal factureren levert kostenbesparing van 90 procent op en verbetert cashflow (video’s)

Digitaal factureren digitaal wegen digitalisering in de afvalindustrie e-factureren e-factuur PieterBas Automatisering AMCSGroup

Een substantiële kostenbesparing die kan oplopen tot 90 procent. Dat is een van de voordelen van digitaal factureren. Ook worden nota’s gemiddeld vijf dagen eerder betaald waardoor het een positief effect heeft op de cashflow. Omdat het aantal vragen over verstuurde nota’s aanzienlijk daalt, dragen digitaal facturen bij aan een betere klantenservice. Bovendien is het makkelijker en sneller werken, en daalt de kans op fouten aanzienlijk.

>> Foto: de vracht staat direct na het wegen klaar om te factureren.

Correcte factuur en sluitende administratie

Digitaal factureren kan op meerdere manieren, zoals een pdf die per mail naar de klant wordt gestuurd. Om die in het boekhoudpakket te kunnen uploaden, moet de ontvanger de pdf eerst verwerken. Een andere optie is een elektronische factuur (e-factuur). Dit gestructureerde digitale bestand bestaat uit een voorvertoning en een XML-bestand op basis van UBL (Universal Business Language). UBL-bestanden kunnen door de meeste boekhoudpakketten worden ingelezen. Door deze standaardisatie worden uitgaande facturen automatisch aangemaakt en verzonden. De geadresseerde kan de e-facturen na ontvangst volledig automatisch verwerken en betaalbaar stellen. Handmatige verwerking is daarmee verleden tijd. Als het systeem ingebouwde routinecontroles heeft, hoeven facturen bovendien ook nooit meer na verzending te worden gecorrigeerd. Bedrijven in de afvalindustrie voorkomen daarmee dat ze gemaakte fouten moeten herstellen. Ook scheelt het tijd en ergernis, niet in de laatste plaats bij de klant. Controle is om twee redenen belangrijk: voor een correcte factuur en voor een sluitende administratie, zoals de massabalans of de meldingen aan het LMA. Hoe eerder een fout wordt ontdekt, hoe minder groot de gevolgen zijn verderop in het proces. 

Meer weten? Lees dan ook: hoofdstuk 4 boek ‘Digitalisering in de afvalindustrie’: de administrateur.

Gewicht staat na wegen direct klaar om te factureren

Voor bedrijven is snelheid een belangrijk voordeel van digitaal factureren. Wanneer de chauffeur de laatste gegevens heeft ingevuld, kan de vracht direct worden gefactureerd, zegt directeur Harry Mooiweer van Recycling Kampen in een video (zie hieronder, red.). ‘Dit heeft voor ons tot gevolg dat we ’s maandags voor 12 uur de facturen de deur uit kunnen doen. De implementatie van dit systeem vraagt wel om een cultuuromslag, maar dat is het dubbel en dwars waard.’ Bedrijven in de Nederlandse afvalindustrie die op meerdere locaties werken, kunnen centraal voor alle vestigingen digitaal factureren. Heijting Milieu Service heeft twee locaties. Maar waar het afval wordt gelost, maakt niet uit. ‘We kunnen toch onze eigen facturatie doen.’ Door de koppeling met de financiële administratie kunnen facturen bovendien digitaal in de boekhouding worden verwerkt. Van Peperzeel krijgt bijvoorbeeld dagelijks de orders via de iPad van de chauffeur op basis waarvan creditnota’s en facturen worden gemaakt. Na het digitaal versturen van de facturen, worden ze doorgezet naar Exact voor de financiële gegevens.

Meer weten? Lees dan ook: Onverwachts voordeel van digitaal wegen: facturen worden eerder betaald

Meer weten?

Bekijk dan de video’s hieronder, kijk op het Forum E-Factureren, of op de AMCS-website. U kunt ook contact opnemen met Bart Punselie: telefoon: (024) 358 58 20, e-mail: bart.punselie@amcsgroup.com Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

PieterBas Automatisering is overgenomen door de AMCS Group, een van de snelst groeiende IT-bedrijven van Ierland en de grootste waste IT-specialist ter wereld. ‘Bestaande klanten profiteren van een breder aanbod van producten en diensten en van de investeringskracht, professionaliteit en capaciteit van onze wereldwijde organisatie’, zei AMCS-topman Jimmy Martin direct na de overname. ‘We hebben de ambitie om het beste en meest innovatieve industriespecifieke softwareplatform te leveren voor organisaties in de afval- en grondstoffenketen. De jarenlange ervaring van PieterBas Automatisering in Nederland en Vlaanderen, ook met organisaties in het midden- en kleinbedrijf, helpt ons deze ambitie te verwezenlijken.‘

Wilt u meer weten over de overname? Kijk dan op de website van de AMCS Group of lees deze post: AMCS Group neemt PieterBas Automatisering over.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken
Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *