DEI+, Mia, EIA, Vamil: overheid subsidieert milieu-investeringen afvalindustrie

Subsidie DEI+, Mia, EIA, Vamil investeringsaftrek standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering

De Milieu Investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen 2019. Het zijn twee voorbeelden van subsidiemogelijkheden voor de afvalindustrie. Met de bekendmaking van DEI+ is daar recent een derde stimuleringsregeling bijgekomen. Bedrijven komen onder meer voor de subsidies in aanmerking als ze hun CO2-uitstoot verminderen of afvalstromen opwaarderen, bijvoorbeeld door er grondstoffen van te maken voor kunststof producten. De subsidies kunnen oplopen tot enkele miljoenen euro. Ook zijn er voor afvalverwerkers en -inzamelaars mogelijkheden voor een substantiële investeringsaftrek van de Belastingdienst. Dick Uenk van Subsidiefocus zet voor het PieterBas-blog de mogelijkheden op een rij.

Regeling DEI+

Energie besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Dat zijn de twee belangrijkste doelen die de overheid beoogt met de DEI+, de subsidieregeling Demonstratie Energie-Innovaties. De subsidie is beschikbaar voor demonstratieprojecten voor innovaties die dit jaar voor de eerste keer in een praktijkomgeving wordt toegepast en getest. Het gaat om onder meer om projecten voor CO2-afvang of -opslag en CO2-reductie door afvalstromen te recyclen. Een voorbeeld is om afvalstromen niet te verbranden, maar ze waarde te geven door er met nieuwe technologieën weer producten van te maken, zoals kunststoffen. Er is in 2019 ruim 23 miljoen euro beschikbaar voor één ronde. DEI+ subsidieert 35 tot 60 procent van de investeringskosten. De slagingskans van de innovatie in de markt en maatschappij is een belangrijk criterium voor toekenning. Afhankelijk van het project kan het subsidiebedrag oplopen tot enkele miljoenen euro’s. De subsidie voor de eerste ronde stopt als het hele subsidiebedrag is vergeven. Naar verwachting komt er dan wel weer een vervolgronde.

Meer weten over DEI+? Kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Investeringsaftrek voor ondernemers

De Milieu Investeringsaftrek (MIA), de Energie Investeringsaftrek (EIA)  en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) 2019 zijn belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in machines, apparaten en andere bedrijfsmiddelen. De Nederlandse overheid stimuleert hiermee investeringen in milieumaatregelen en energiebesparing. Voor de MIA en Vamil komen uiteenlopende investeringen in aanmerking; van puinbrekers, afvalsorteermachines, sorteerinstallatie tot en met robots. De lijst is lang. Grosso modo gaat het om investeringen die bijdragen aan het voorkomen en verminderen van de CO2-uitstoot of milieugevaarlijke stoffen. Hieronder vallen ook productie-installaties die minder grondstoffen gebruiken of apparatuur die bijdraagt aan het substantieel vermindering van grondstoffen. De belastingaftrek is 45 procent van de investeringskosten. Dit kan oplopen tot ruim 11 procent netto berekend voordeel in de hoogste schijf voor de vennootschapsbelasting. Omdat de MIA, EIA en Vamil belastingregelingen zijn, worden ze elk jaar geactualiseerd.

Meer weten over de MIA en de Vamil? Kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer weten?

Wilt u weten welke subsidiemogelijkheden er voor uw bedrijf zijn? Kijk dan op de website van Subsidiefocus. Wilt u meer weten over de standaard afvalsoftware van PieterBas? Kijk dan op de pagina ‘Wat leveren wij’ of neem contact op met Bart Punselie, telefoon: (024) 3585820, e-mail: bpunselie@pieterbas.nl

Of volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook  en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Vindt u dit een interessante post en heeft de informatie u geholpen? Deel de post dan via sociale media. Dat kan door op een van de knoppen boven de tekst te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *