De cirkel is rond: kopjes gemaakt van koffieprut (video)

Kaffeeform koffiebekers en -kopjes van koffieprut recyclen upcyclen PieterBas Automatisering

Koffiebekers en -kopjes gemaakt van koffieprut. Met dit idee van de Duitse ontwerpers Julian Lechner is de cirkel rond. Zijn bedrijf Kaffeeform kreeg daarvoor de Red Dot, het beste ontwerp in de categorie ‘duurzame materialen’. De lichtgewicht bekers en kopjes gaan lang mee en kunnen een flink aantal rondjes vaatwasser aan. Koffieprut wordt vaker als grondstof gebruikt. Zo kweekt Rotterzwam er oesterzwammen op en bedacht duurzaam ontwerpbureau Verdraaid Goed een notitieboekje met een harde kaft van koffieprut.

Zero waste produceren

Jaarlijk komt er over de hele wereld 20 miljoen ton aan koffieprut bij het afval terecht. De door Lechner ontwikkelde Weducer damt deze afvalstroom in en is tegelijkertijd een antwoord op het toenemend gebruik van wegwerpbekers. De International Coffee Organization heeft berekend dat er elk jaar grofweg 600 biljoen papieren en plastic bekers worden gemaakt. Ook aan de andere kant van de oceaan krijgt koffieprut een tweede leven als beker of kopje. Vorig jaar haalde het Australische HuskeeTech via crowdfunding geld op voor de productie van ‘koffiebekers en -kopjes’. Ook die gaan jarenlang mee. Die lange levensduur komt vooral door de eigenschappen die koffie heeft om warmte vast te houden. We recyclen hiermee honderden tonnen aan koffiedik, aldus mede-oprichter Saxon Wrigh op Kickstarter. ‘Onze droom is om duurzame koffiebekers en -kopjes te maken, zowel voor de horeca als thuis, terwijl we tegelijkertijd zero waste produceren.’

Koffieprut substraat voor oesterzwammen

Rotterzwam kweekt oesterzwammen op koffiedik en koffieschilletjes – restproducten van onder meer de Rotterdamse horeca. Waarom voedsel uit verre landen halen als je het ook lokaal kunt produceren?, vroegen initiatiefnemers Mark Segers en Siemen Cox. zich af toen ze in 2012 Rotterzwam oprichtte. Ze beschouwen koffiedik niet als afval, maar als voedingsbodem voor oesterzwammen. Als het substraat is uitgewerkt, wint RotterZwam enzymen uit het paddenstoelenmycelium. Dit is dan weer de grondstof voor onder andere bioplastics en -biobrandstoffen. Het beetje restant dat overblijft wordt compost voor de bedrijven in Blue City, het voormalige tropische zwembad Tropicana en de thuisbasis van Rotterzwam. Segers en Cox werden geinspireerd door The Blue Economy, het boek van auteur en circulair pionier Gunter Pauli. Hij beschrijft daarin het businessmodel van Rotterzwam. Door trial and error heeft het duo het proces inmiddels geperfectioneerd en twaalf alternatieve verdienmodellen voor circulaire paddenstoelenkwekers ontwikkeld.

Lampen en notitieboeken van koffieprut

Precies het koffieprut van één kopje koffie. Daarvan is één kaft gemaakt van het Coffee Based Notebook. Dit notitieboek met een kaft op basis van koffieafval is een van de projecten van VerdraaidGoed. Het is de aftrap voor een serie aan ecologisch verantwoorde producten van koffieafval voor de zakelijke markt. Ook werkt het duurzame ontwerpbureau aan een Coffee Recycle Centre voor kennisontwikkeling dat ook laat zien hoe waardevolle stoffen uit koffieafval worden gewonnen. Bedrijven kunnen er ook terecht voor advies over producten van koffiedik, zoals een lamp, dienblad of plantenpot. Er een nauwe samenwerking met Rotterzwam dat onder meer zorgt voor expertise op het gebied van voedselkweek op koffiedik en de inzamellogistiek.

Meer weten?

De kopjes en koffiebekers zijn te bestellen op de website van Kaffeeform en online. Zoek daarvoor in Google op Weducer. Het Coffee Based Notebook is te koop via de webshop van LoopedGood.

Of kijk voor meer informatie op de website van Rotterzwam of die van Blue City. Er is ook een growkit om thuis oesterzwammen te kweken. Die is te bestellen via de website.

Het PieterBas-blog besteedt regelmatig aandacht aan recycling en upcyling. Volg ons op op TwitterLinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *