Dave Hakkens pakt wereldwijde probleem van zwerfplastic aan (video)

Dave Hakkens Precious Plastic V3 plastic recyclen video PieterBas Automatisering

Hoe pak je wereldwijd het probleem aan van het plastic afval dat oceanen, zeeën en het land vervuild? Door op de hele aardbol kleine gemeenschappen het plastic afval te laten recyclen. Dat is de visie van Dave Hakkens die een machine ontwikkelde waarmee eenvoudig het verzamelde plastic kan worden omgezet in een bruikbare brandstof. De Eindhovense ontwerper werd voor zijn inspanningen uitgeroepen tot Toekomstbouwer, een prijs voor getalenteerde jonge designers die bijdragen aan een betere wereld.

Oude zeecontainer complete fabriek

Dave bedacht een recyclingfabriek in een oude zeecontainer die overal ter wereld kan worden gebruikt om van afval weer waardevolle grondstoffen te maken. Deze zogeheten Precious Plastic V3 is het resultaat van een paar jaar proberen, experimenteren en reizen om ter plekke in met plastic bevuilde gebieden te testen of zijn idee in de praktijk werkt. Hij begon met in Nederland met een shredder om verschillende soorten plastic mee klein te maken. Om het granulaat te verwerken dat daaruit kwam bouwde hij daarna onder meer machines om de korrels te verwarmen en er producten van te maken. Dit kunnen schalen zij, wandbekleding, telefoonhoesjes, ringen of kleine panelen om wanden te verfraaien. De container bevat alles om het hele proces te doorlopen: van sorteren van het plastic tot en met kant-en-klare producten (zie video hieronder, red).

Plastic recyclen levert werk op

Plastic is makkelijk te recyclen, vertelde Dave tegen Omroep Brabant. De grote industrieën beginnen er niet aan omdat het te veel werk kost. Bovendien is nieuw plastic goedkoop, aldus Dave.  Zijn recyclefabriek slaat vooral in derdewereldlanden aan. In een land als Indonesië kan de lokale bevolking daardoor het aangespoelde plastic afval relatief eenvoudig recyclen. Het verzamelen van plastic om er weer schalen van maken is voor de bevolking in Afrikaanse landen hun dagelijks werk. Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hier een baan door krijgen, is de opzet van Daves fabriek simpel.

Motorola lijfde modulaire telefoon in

De machines zijn gemaakt van materialen die overal lokaal te vinden zijn en hij heeft op internet een instructievideo gezet. En dat slaat aan. Wereldwijd zijn er al zo’n 200 lokale gemeenschappen die het idee van de ontwerper hebben opgepikt en plastic recyclen, blijkt uit een kaart op zijn website. Daar staan ook de projecten op die nog in de opstartfase zijn. Met Precious plastic trekt Dave Hakkens opnieuw internationaal de aandacht. Zijn Phoneblocks, een modulaire telefoon die per onderdeel makkelijk is te repareren, werd ingelijfd door Motorola. Inmiddels heeft de Google-dochter om onduidelijk reden de stekker uit het project getrokken.

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over recycling en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *