China bouwt grootste afvalverwerkingsinstallatie van de wereld

waste-to-energy china afval omzetten in elektriciteit PieterBas Automatisering

Met als motto ‘afval hergebruiken is beter dan storten’ bouwt China werelds grootste afvalverwerkingsinstallatie in Shenzhen. Met een diameter van zo’n 1,5 kilometer kan er in de toekomst dagelijks 5000 ton afval worden omgezet in energie. Dat is ongeveer een derde van al het afval dat de 20 miljoen inwoners van de stad dagelijks produceren. Het milieuvoordeel zit ‘m er vooral in dat bij het storten van afval grote hoeveelheden methaan vrijkomen. De CO2-uitstoot bij het omzetten in energie is de helft minder. De installatie krijgt een oppervlak van zo’n 44.000 vierkante meter aan zonnepanelen die voor de energievoorziening zorgen.

Veel verontreiniging

Het inzamelen en verwerken van de bergen afval die de alsmaar groeiende steden produceren, is voor China een dagelijkse worsteling. De gemiddelde inwoner produceert elke dag meer dan een kilo afval, bericht Seeker. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om dat af te voeren. Daardoor is de hoofdstad Beijing bijvoorbeeld omringd door zo’n 20 ongereguleerde stortplaatsen. Door het gebrek aan milieucontroles veroorzaken die veel lucht-, grond- en grondwaterverontreiniging. Om dat een halt toe te roepen worden er steeds vaker installaties gebouwd die afval inzetten in elektriciteit. China heeft nu al zo’n 20 van deze zogeheten waste-to-energy-installaties.

Afvalprobleem aanpakken

De installatie die in Shenzhen komt, is ontworpen door het Duitse architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects en is in 2020 operationeel. De komende jaren heeft China verregaande plannen om nog meer van dergelijke installaties te bouwen, meldt Science Alert. Het land wil er de komende drie jaar jaar nog zo’n 300 neerzetten. Niet zo zeer het opwekken van energie is daarbij het doel, maar het aanpakken van het afvalprobleem. Dat de installaties ook elektriciteit opleveren is een mooie bijkomstigheid.

Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over recycling en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *