CBS-rapport over circulaire economie: daling gebruik ruwe grondstoffen (video)

Circulaire economie CBS PieterBas Automatisering

In tien jaar tijd is het gebruik van ruwe grondstoffen in de Nederlandse productie met 14 procent afgenomen. In de periode tussen 2004 en 2014 daalde het gebruik van mineralen, fossielen en metalen tot 163 miljard kilo. Dit blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau van de Statistiek over de circulaire economie. De ambitie van het Rijksbrede programma Circulaire Economie is om in 2030 50 procent minder ruwe grondstoffen te gebruiken en om in 2050 helemaal circulair te zijn. De daling van het gebruik van ruwe grondstoffen is volgens de auteurs een stap richting een circulaire economie. ‘Maar in dezelfde periode steeg de ‘voetafdruk’ van Nederland wel van 13,1 ton naar 13,7 ton per inwoner.’

Gebruik ruwe grondstoffen CBS PieterBas AutomatiseringNederland is Europees kampioen recycling: 80 procent van al het afval wordt gerecycled. Dat draagt er volgens de auteurs aan bij dat er minder ruwe grondstoffen worden gebruikt. Verder daalde tussen 2008 en 2014 de hoeveelheid afval per kilo geproduceerd product. Behalve dat gebruikte steeds meer industriële bedrijven secundaire grondstoffen in de producten. Ook leverden consumenten een bijdrage: zo stegen de uitgaven aan de reparatie van consumentenartikelen en vervoersmiddelen, en verdubbelde de laatste 10 jaar de omzet van kringloopwinkels.

Nog geen hoogwaardige circulaire recyclingketen

De auteurs plaatsen ook kanttekeningen en signaleren dat op andere gebieden de Nederlandse economie nog niet heel circulair. Zo zijn tussen 2008 en 2014 productieprocessen over het algemeen niet efficiënter geworden in het gebruik van grondstoffen. Ook worden in de chemische sector nog veel fossiele gebruikt en is het aandeel biomassa erg klein. Verder bezitten huishoudens steeds meer consumentenartikelen waar dan ook weer meer ruwe grondstoffen en voor nodig zijn. Ook worden er nog relatief weinig producten van gerecycled kunststof gemaakt; dat percentage komt nu nog niet boven de 10 procent. Volgens de auteurs komt dat omdat nieuw kunststof vele malen goedkoper is dan secundaire kunststof. Mede daarom is er nog geen hoogwaardige circulaire recyclingketen. Verder wordt er veel voedsel weggegooid—elke week ruim 2,5 kilo per Nederlander. Daarvan is 38 procent voedselverspilling: vermijdbaar verlies van eetbaar voedsel.

Meer weten?

Circulaire economie-in Nederland CBS PieterBas AutomatiseringHet rapport ‘Circulaire economie in Nederland’ maakt de transitie naar een circulaire economie in Nederland inzichtelijk. Ook is met behulp van de materiaalmonitor de cyclus van kunststof in de Nederlandse economie verder uitgewerkt. Wilt u meer weten? Klik dan op de afbeelding om het rapport te downloaden.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de afvalindustrie? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *