Busrit betalen met plastic flessen (video)

Betalen met plastic flesse plastic soup recyclen PieterBas Automatisering

Met plastic flessen betalen voor het openbaar vervoer. Dat kan in de Indonesische stad Soejabara. Passagiers hoeven geen kaartje te kopen als ze met de bus gaan. Een ritje van twee uur kost ze niet meer dan een paar lege plastic waterflessen. Het idee dient meerdere doelen. Inwoners ruimen het plastic afval dat op straat zwerft en meer mensen krijgen toegang tot het openbaar vervoer. Tegelijkertijd gaan er in de hoofdstad van Oost-Java minder auto’s de weg op waardoor de verkeerscongestie afneemt en de uitstoot  van schadelijke stoffen daalt.

Een na grootste vervuiler

Indonesië is koploper in plastic vervuiling. Jaarlijks wordt er ruim 187 miljoen ton aan plastic afval geproduceerd. Na China is het land daarmee wereldwijd de grootste plastic vervuiler, meldt de Asian Correspondent op basis van berichtgeving van Science. Wereldwijd is het een van de landen die het meeste bijdraagt aan de plastic soup dat als ijsbergen in zeeën en oceanen drijft. Vier van de grootste rivieren in Indonesië behoren tot de meest vervuilde van de wereld. Andere landen hebben al geëxperimenteerd met het systeem ‘afval voor een gratis vervoer’. Zo kan in het Chinese Peking met gebruikte plastic flessen worden betaald voor de ondergrondse. In het Turkse Instanboel kunnen reizigers plastic inwisselen voor een tegoed voor een openbaar vervoer-kaartje. In andere steden, zoals het Australische Sidney, staan machines waar mensen worden beloond met film- of buskaartjes als ze het apparaat met plastic afval ‘voeden’ (zie tweede video, red.).

Ingeleverde flessen reyclen

Alhoewel het project in Indonesië waarschijnlijk niet kostendekkend is, draagt het wel bij aan het terugdringen van het zwerfafval, bericht het World Economic Forum in een video (zie hieronder, red.). Buspassagiers moeten drie grote plastic waterflessen meenemen voor hun gratis ritje. Het ingezamelde plastic wordt gerecycled, zei burgemeester Tri Rismaharini tijdens de lancering van het project.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder van het World Economic Forum. Het PieterBas-blog publiceert regelmatig artikelen over recycling en ontwikkelingen in de afvalindustrie. Up-to-date blijven? Volg PieterBas dan op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

1 comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *