Street artist Jaune vrolijkt saaie plekken op met kleurrijke vuilnismannetjes

Street artist Jaune graffiti vuilnismannen PieterBas Automatisering

Hardwerkende figuurtjes, gestoken in overall en veiligheidshesje. Het is de signatuur van de Belgische straatartiest Jaune die met zijn graffiti saaie plekken op straat opvrolijkt. De kledij die hij de harde werkers aantrekt, is geen toevalstreffer. Het veiligheidshesje herinnert aan de tijd dat de kunstenaar zelf als vuilnisman achter de wagen afval inzamelde. Ondanks zijn fluorescerende outfit realiseerde hij zich dat hij vrijwel onzichtbaar was. Jaune heeft wereldwijd inmiddels heel wat onooglijk beton en staal verandert in street art. Regen en wind trotserend schilderde hij recent nog vuilnismannetjes en gemeentewerkers op afvalcontainers in Breda. Eerder al sierde hij metrostation Eendrachtsplein in Rotterdam op met werkmansfiguurtjes.

Street artist Jaune graffiti vuilnismannen PieterBas Automatisering

Omgeving als canvas

Jaune is een stencil artist die vaak onooglijke buitenruimte als zijn canvas gebruikt. Zijn werk is bijna altijd kleurrijk en grappig. De vuilnismannen, gemeentewerkers en andere werkmanfiguurtjes vallen niet altijd direct op, maar eenmaal  gespot vertellen ze elk hun eigen verhaal. Bijvoorbeeld slingerend aan elektriciteitsdraad, balancerend op een afgebladderde balk of samen met collega’s om een hoekje kijkend (foto boven, red.). Soms heeft zijn kunst ook een overduidelijk verhaal. Zoals de vuilnismannetjes die boven op een berg afval de zin ‘the world is beautiful‘ met hun schilderkwast veranderen in ‘the world is full’ (foto’s onder, red.).

Street artist Jaune graffiti vuilnismannen PieterBas Automatisering

Meer weten?

Kijk dan op de website van Jaune of volg hem op Instagram. Het PieterBas-blog publiceert regelmatig over leuke wetenswaardigheden over kunst en kunstenaars. Wilt u op de hoogte blijven? Volg PieterBas dan TwitterLinkedIn of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *