Boyan Slat vaart met The Ocean Cleanup opnieuw uit om zwerfplastic in oceaan aan te pakken (video)

The Ocean Cleanup Boyan Slat plastic zwerfafval afvalberg standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering

Boyan Slat doet nog deze maand een tweede poging om zwerfplastic uit de oceaan te halen. De door hem opgerichte The Ocean Cleanup ontwikkelde daarvoor Wilson – een systeem dat met hulp van golfbewegingen het plastic verzamelt. De Nederlander die vijf jaar terug met de ontwikkeling begon testte de installatie eerder al voor de kust van Scheveningen. Daarna voer hij uit om de Great Pacific Garbage Patch te bestrijden. Technische problemen zorgden er voor dat de drijvers het plastic niet bij elkaar hielden. Inmiddels is er een nieuwe versie waarmee Slat eind juni weer uitvaart.

Plastic ‘vangen’

Boyan Slat is 16 jaar oud als hij tijdens een duik voor de Griekse kust ziet hoeveel plastic er ronddrijft. Twee jaar later heeft hij een installatie bedacht om het plastic uit het water te vissen zodat het aan land kan worden gerecycled. Hij stopt met zijn studie Ruimtevaart aan de TU Delft en richt The Ocean Cleanup op om zijn plan uit te voeren. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu stelde daarvoor een half miljoen ter beschikking. Baggerbedrijf Boskalis volgde met eenzelfde bedrag. Een anonieme investeerder leverde nog eens een half miljoen euro. In 2016 wordt het systeem getest voor de kust van Scheveningen. Het is een honderd meter lang schaalmodel van de installatie die uiteindelijk honderd kilometer lang moet worden. Inmiddels is het 2019 en geeft Boyan leiding aan 80 deskundigen, specialisten en wetenschappers. Het team werkt tot vorig jaar aan het eerste systeem op ware grootte: een 600 meter lange drijvende barrière die bestaat uit opblaasbare componenten van kunststof. Daaronder hangt een 1,5 hoog scherm.

Grootste afvalberg ter wereld

In september 2018 vertrekt de eerste missie vanaf San Francisco. Het doel is de Great Pacific Garbage Patch in de Noordelijke Grote Oceaan tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. Daar drijft de grootste afvalberg ter wereld – twee keer zo groot als Frankrijk. ‘De praktijk wijst uit dat het systeem op een aantal punten aan de verwachtingen voldoet. Zo neemt het al drijvend de U-vorm aan om het plastic te kunnen ‘vangen’, zegt Boyan in een video (zie hieronder, red.). Ook bleek het systeem stabiel en veranderde het mee met de windrichting. En ook niet onbelangrijk, aldus de uitvinder: Wilson ‘heeft inderdaad plastic gevangen.’ Uit de eerste grootschalige praktijktest werd verder ook duidelijk dat het systeem soms te langzaam of te snel dreef om het verzamelde plastic vast te kunnen houden. Door dat verschil in snelheid dreef het plastic het systeem weer uit. Sindsdien werkt het team aan oplossingen, zoals het verplaatsen van het scherm dat bij de tweede missie niet meer direct onder de drijvende barrière hangt.

The Ocean Cleanup Boyan Slat plastic zwerfafval afvalberg standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering

Eerder op plaats van bestemming

Ook experimenteerde het team met opblaasbare boeien die aan Wilson vastzitten en zeeankers. Die oplossingen moeten er voor zorgen dat het systeem steeds dezelfde snelheid heeft. De sleutel tot succes is consistentie, aldus Boyan in de video. ‘Het systeem moet altijd sneller of altijd langzamer bewegen dan het plastic.’ De nieuwe versie die eind juni naar de Garbage Patch wordt versleept, wordt modulair gebouwd waardoor aanpassingen op zee kunnen plaatsvinden. Ook wordt Wilson eenderde kleiner. Dat heeft belangrijk voordeel, wordt duidelijk uit de video. De volgende versie van Wilson kan sneller worden aangepast dan een groter systeem, Bovendien is de installatie daardoor ook eerder op de plaats van bestemming – nog in juli in plaats van volgend jaar, aldus Boyan.

The Ocean Cleanup Boyan Slat plastic zwerfafval afvalberg standaard afvalsoftware PieterBas Automatisering
The Ocean Cleanup gebruikte drones en onderwaterrobots om het oceaanleven te monitoren.

Oceaanleven niet in gevaar

Dieren beschermen tegen plastic afval was voor Boyan van het begin af aan een belangrijke reden om te beginnen met The Ocean Cleanup. Het daarvoor ontwikkelde meters lange gevaarte zou volgens milieu-activisten meer kwaad dan goed doen. Zeeleven dat in het apparaat terecht komt, zou ‘waarschijnlijk tot zeker’ worden gedood. Uit eigen onderzoek van The Ocean Cleanup blijkt dat Wilson nauwelijks een risico voor dieren vormt. Alleen zeeschildpadden, zouden een ‘gemiddeld risico’ lopen. Het team neemt de zorgen van milieu-activisten serieus en monitort daarom sinds de lancering in 2018 het gedrag van dieren, zoals vogels, zeeschildpadden, vissen, plankton en zeezoogdieren. Daarvoor worden onder meer drones en onderwaterrobots ingezet. Na bestudering van meer dan 1.000 uur aan beeldmateriaal concludeerde The Ocean Cleanup dat er ‘geen gevaarlijke interactie’is tussen dieren en Wilson. Dieren zwemmen en vliegen wel rond het systeem, maar komen niet zo dichtbij dat ze er in gevangen raken. Wel houden ze zich een tijdje in de buurt op, waarvan sommige vogels zelfs dagenlang. Tijdens de test doken er onder meer bultruggen, Californische zeeleeuwen en allerlei vogels en vissen in de nabijheid van het systeem op. Het team heeft daarom het vertrouwen gekregen dat Wilson geen gevaar voor het leven in de oceaan vormt, concludeert The Ocean Cleanup daarom in een blog.

Meer weten?

Bekijk dan de video hieronder of kijk op de website van The Ocean Cleanup. Het PieterBas-blog besteedt regelmatig aandacht aan zwerfplastic. Blijf op de hoogte en volg PieterBas op TwitterLinkedIn of Facebook.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *